Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Srbija da ispuni svoje obaveze

Beograd -- Generalni sekretar Saveta Evrope razočaran što Srbija još nije ispunila najvažniju obavezu - saradnju sa Haškim tribunalom.

Teri Dejvis je podsetio da je Srbija tu obavezu preuzela ulaskom u članstvo SE. "Ali Savet Evrope nije zatvor i ako većina građana Srbije smatra da optuženi za ratne zločine ne treba da budu izvedeni pred Haški sud, onda Srbija može da izađe iz Saveta Evrope, jer pravila koja se prihvate moraju i da se poštuju", dodao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ukoliko želi da bude u Savetu Evrope, Srbija mora da ispunjava obaveze koje je preuzela. I ja i svi prijatelji Srbije razočarani smo što to još nije učinjeno i što optuženi za ratne zločine, pre svega Ratko Mladić i Radovan Karadžić, još nisu pred Haškim tribunalom" rekao je Dejvis u razgovoru sa grupom novinara iz Beograda.

On se, ipak, nada se da će Srbija tokom narednih šest meseci uspešno predsedavati Komitetu ministara SE.

Povodom kritika upućenih Savetu Evrope zbog toga što će predsedavanje Komitetu ministara biti predato Srbiji, Dejvis je rekao da je reč o pravu koje svaka zemlja-članica stiče automatski, po abecednom redu.

"Pitanje, dakle, ne glasi da li je Srbija trebalo da predsedava Komitetu SE, već da li treba da bude članica SE, a moj odgovor na to je da treba jer bi u protivnom ta zemlja bila izuezeta iz čitavog sistema SE", rekao je.

Na pitanje kako bi rasplet oko formiranja nove vlade mogao da utiče na predsedavanje Srbije Komitetu ministara, Dejvis je rekao da ne zna da je i jednoj zemlji koja je do sada predsedavala mandat bio prekidan, ali da ne želi da se upušta u prognoze.

"Branim pravo građana Srbije da sami izaberu svoju vladu, ali i svoje pravo da reagujem na njihov izbor", dodao je Dejvis.

Drašković: Evropa, dom svih nas

Vuk Drašković je poručio da će Srbija, tokom predsedavanja SE, dati maksimalan doprinos snaženju zajedničkih evropskih vrednosti.

Uprkos pokušajima da se zbog političkih prilika u zemlji Srbiji onemogući ili odloži predsedavanje Savetu ministara Saveta Evrope, šef diplomatije Vuk Drašković sutra će preuzeti mesto predsedavajućeg od kolege iz San Marina.

Pred odlazak u Strazbur Vuk Drašković je poručio da će tokom predsedavanja Srbije izvršnom telu Saveta Evrope prioriteti Srbije biti jačanje evropskih vrednsoti, primena najviših evropskih standarda na Kosovu, kao i ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu.

Drašković ističe da će slogan predsedavanja Srbije najstarijoj evropskoj organizaciji biti "Jedna Evropa - naša Evropa". "Evropa je dom svih nas i za svakog od nas", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Posle četiri godine članstva u ovoj najstarijoj i najvećoj evropskoj organizaciji, Drašković je istakao da se pred Srbiju postavlja značajan zadatak, veliki izazov i posebna čast da da doprinos Savetu Evropi.

"Evropa je samo jedna, a nas Evropljana 800 miliona. Zbog toga je slogan predsedavanja Srbije Komitetom ministara 'Jedna Evropa - naša Evropa", rekao je Drašković.

Drašković je podsetio da su svim nacijama u Evropi zajednička iskustva diktatura i ratova, kao i da se sada ostvaruju vekovni snovi o Evropi mira, slobode, demokratije i zajedništva.

"Snovi o Evropi koja jednako poštuje svaku svoju državu i građanina, o Evropi bez granica koje razdvajaju ljude i nacije. Takva Evropa mora biti i za poštovanje postojećih i međunarodno priznatih granica države Srbije", zaključio je Drašković.

Prica: Odgovornost i šansa

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Slađana Prica za B92 kaže da razvoj političke situacije u Srbiji utiče kako na predsedavanje tom telu, tako i na ukupni međunarodni ugled zemlje.

"Predstavnici vlada koji sede sa mnom na nivou ambasadora i u kontinuitetu zasedanju nisu do sada nikada, pa ni u poslednjih nedelju dana, javno i zvanično osporili naše predsedavanje", kaže ona.

"Ne sumnjam da će neki u svojim govorima možda izraziti zabrinutost i zbog razvoja političke situacije u Srbiji ili eventulano će to direktno nazvati imenom - izbor predsednika skupštine iz redova radikala", kaže ona.

"Neki će verovatno da nas podsete na to da postoji jedna obaveza, ozbiljna politička, koju nismo ispunili, a prihvatili smo je – to je obaveza pune i efikasne saradnje sa Haškim tribunalom", podseća ona.

Prica kaže da će šestomesečno predsedavanje biti velika odgovornost, ali i šansa za Srbiju da poboljša svoj položaj u međunarodnoj zajednici. Ona smatra da će to doprineti promeni imidža Srbije, uprkos mnogim problemima.

"A prilika se sastoji u tome da se potvrdimo kao stabilna i demokratska zemlja, evropski i proevropski orijentisana", kaže ona.

"Sutra na ministarskom sastanku, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković će pred svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova, iz 47 zemalja navesti prioritete koje Srbija predlaže i praktično pokazati da poštuje sve standarde i vrednosti ove panevrospke organizacije", kaže Prica.

Prica, koja će do novembra rukovoditi zasedanjima Komiteta ministara, na kojima se pripremaju teme koje razmatra Savet Evrope, objašnjava da to telo funkcioniše kao vlada 47 zemalja Evrope koja razmatra pitanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i demokratije u Evropi.

Srbija sutra preuzima predsedavanje

Srbija će sutra u Strazburu preuzeti šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope, najstarije evropske organizacije, čiji je cilj da doprinese razvoju demokratskih principa, poštovanju ljudskih prava i zaštiti slobode pojedinca.

Predviđeno je da na sednici Komiteta najpre bude ozvaničen prijem nove, 47. članice Saveta Evrope, Crne Gore, a potom će ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković predstaviti prioritete srpskog predsedavanja Komitetu ministara.

Šef srpske diplomatije je tim povodom danas, u poruci građanima Srbije, istakao da će Srbija dati maksimalan doprinos snaženju svih zajedničkih evropskih vrednosti i ciljeva.

Srpsko preuzimanje predsedavanja Komitetu ministara dolazi u trenutku kada se u Evropskoj uniji i Savetu Evrope izražava zabrinutost izborom zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine, pri čemu se strahuje da bi to mogao biti nekakav "signal povratka Srbije nacionalističkoj prošlosti".

U Strazburu se i danas, uoči preuzimanja Srbije uloge predsedavajućeg Komitetu ministara, nezvanično izražava zabrinutost izborom Nikolića za šefa srpskog parlamenta, pri čemu se nagađa o scenariju raspleta krize oko formiranja nove vlade.

U slučaju da radikali formiraju vladu, kažu nezvanično u Strazburu, ne treba isključiti mogućnost da Parlamentarna skupština Saveta Evrope organizuje posebnu debatu o tom pitanju.

Što se sutrašnjeg srpskog preuzimanja predsedništva nad Komitetom ministara tiče, u Strazburu se upadljivo pokušava "umanjiti profil" tog čina, ističući kako je reč o običnoj "birokratskoj proceduri", a ne o "izboru predsedavajućeg".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.