Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Spor srpske i albanske strane

Strazbur -- Tokom rasprave o Balkanu na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nastao diplomatski spor srpske i albanske strane o Kosovu.

Tokom debate o situaciji na Balkanu na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu premijer Albanije Salji Beriša založio se za nezavisnost Kosova, navodeći da bi to doprinelo stabilnosti celog regiona. Delegacija Srbije uložila je protest zbog istupa Beriše, a on sam kaže da je stalno izložen falsifikovanju njegovih izjava. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U protestu se, između ostalog, navodi da je albanski premijer rekao da Albanija, Makedonija i Crna Gora dele gledišta da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država. On je rekao da te zemlje imaju slična gledišta u pogledu statusa Kosova.

Na konferenciji za novinare koja je usledila posle toga, Beriša je izjavio da je, uprkos njegovim nastojanjima da uspostavi dobre odnose sa Srbijom, stalno izložen takvoj vrsti falsifikovanja. On je ponovio svoj stav da Kosovo treba da bude nezavisno, poštujući volju naroda Kosova.

Reagujući na tu izjavu Beriše, predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden je rekao da treba biti oprezan sa stavom o željama ljudi, kao i sa stvaranjem presedana zbog kojih bi cela Evropa mogla da zažali.

Usvojena rezolucija SE o Balkanu

Tokom dana, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o situaciji na Balkanu, u kojoj se konstatuje da je ovo ključna godina za region Balkana, jer je suočen sa raznim promenama - od nezavisnosti Crne Gore do pregovora o konačnom statusu Kosova.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope pozvala je međunarodnu zajednicu, a posebno Evropsku uniju, da zemljama zapadnog Balkana ponudi jasniju evropsku perpsektivu.

U izveštaju o Balkanu, zemlje regiona pozivaju se da nastave da ulažu napore na ispunjavanju svih obaveza preuzetih članstvom u SE, a posebno da dokažu kredibilitet opipljivim dokazima pune saradnje sa Haškim sudom.

Skupština ističe da još ima značajnih nedostataka koje zemlje zapadnog Balkana treba da otklone, ali takođe da je dužnost međunarodne zajednice, a posebno Saveta Evrope i EU, da aktivno podrže te zemlje, priznajući napredak koji su one do sada ostvarile i napore koje preduzimaju.

Aligrudić: Solidno

Šef delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Miloš Aligrudić ocenio je, u izjavi za srpske medije, da je Rezolucija solidno sastavljena.

Aligrudić kaže da je jučerašnja odluka Parlamentarne skupštine o skidanju debate o Kosovu sa dnevnog reda rezultat uspešnog lobiranja srpske delegacije.

Kao formalan razlog za skidanje s dnevnog reda rezolucije u kojoj se zalaže za uslovnu nezavisnost Kosova navedeni su proceduralni propusti.

Aligrudić objašnjava da formalni razlozi ne bi bili dovoljni da nije preovladao stav većine da Savet Evrope ne treba da se priklanja nijednoj strani, naročito kada je u pitanju kršenje međunarodnog prava.

Debata o Kosovu mogla bi da se nađe na dnevnom redu januarskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.