Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Još mnogo posla

Strazbur -- SE navodi da SCG čeka još mnogo posla na putu ka EU.

"Tokom nekoliko prethodnih meseci Srbija i Crna Gora je gotovo ispunila obaveze u pogledu potpisivanja i ratifikacije Evropskih konvencija i usvajanja posebnih zakona, ali kada je reč o ispunjavanju dugoročnijih obaveza ostaje još mnogo toga da se učini", navodi se u izveštaju Saveta Evrope o SCG.

U rezimeu 10. izveštaja o ispunjavanju obaveza SCG po prijemu u članstvo SE ističe se da neizvesna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućnost SCG i status Kosova, koji je suštinskog značaja za Srbiju, bitno utiču na političku situaciju, funkcionisanje institucija i reformske procese. Izveštaj se odnosi na period od oktobra 2005. do januara 2006. i u njemu se navodi i da je iznad svega i bez odlaganja neophodno ostvariti punu saradnju s Haškim tribunalom.

"U vezi s neizvesnom budućnošću SCG, izostanak ustavnih reformi u obe republike ostaje jedan od ključnih problema, s posledicama koje se odražavaju u najznačajnijim oblastima, kao što su nezavisnost pravosuđa, decentralizacija, izgradnja demokratskih institucija. Potrebno je uložiti sve napore na sprovođenju ustavnih reformi čim se razreši pitanje potencijalne nezavisnosti Crne Gore, bez obzira na ishod, i privede kraju izrada pratećeg zakonodavstva", navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je reforma i reorganizacija sistema pravosuđa i dalje prioritet u obe republike i da, iako su u osnovi uspostavljene strukture za borbu protiv organizovanog kriminala, one još ne ostvaruju rezultate. "Ostvaren napredak u zakonodavstvu u pogledu zaštite manjina naišao je na pozitivan odjek, ali je isto tako neophodno nastaviti napore u pravcu politike aktivnog uključivanja manjinskih zajednica u državne strukture", navodi SE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.