Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Izbori u skladu sa standardima

Priština -- Misija Saveta Evrope ocenila da su izbori na Kosovu bili u skladu sa međunarodnim standardima, ali zabrinjava slaba izlaznost.

Ren: Brzo formirati vladu

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je danas mirno održavanje izbora na Kosovu, za koje je ocenio da su u velikoj meri u skladu s međunarodnom standardima.

"Žalim zbog bojkota kosovskih Srba i pozivam ih da igraju konstruktivnu ulogu u budućnosti Kosova", rekao je Ren.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Evropski komesar je pozvao pobednike izbora da rade na "brzom formiranju nove vlade".

Posmatračka misija Saveta Evrope je objavila preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je 150 kratkoročnih posmatrača, uključujući i 29 izabranih članova iz Kongresa Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Odbora regiona EU, pozitivno ocenilo izborni proces.

"Izbori su sprovedeni uglavnom u skladu s principima Saveta Evropa, kao i u skladu s međunarodnim i evropskim standardima za demokratske izbore, ako se uzme u obzir zakasnelo raspisivanje. Izbori su se odvijali u mirnoj atmosferi, uprkos napetom političkom kontekstu usled približavanja roka pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova", navela je misija SE.

U izveštaju se navodi da slaba izlaznost treba da bude jasan signal za političke lidere. "Ovim se potvrđuje opadajući trend, koji je počeo na izborima 2001. i koji otkriva duboko nezadovoljstvo među građanima", navodi se u izveštaju.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za posmatranje izbora na Kosovu Doris Pak rekla je da je razlog za slabu izlaznost razočaranje građana političkim liderima.

"Izabrani predstavnici sada treba da pokažu građanima Kosova da imaju evropsku perspektivu i moraju se angažovati u rešavanju svakodnevnih problema građana", kazala je ona.

Pakova je navela da je korupcija jedna od negativnih pojava ne samo na Kosovu već i u regionu, "o kojoj svi pričaju i kojoj se moraju suprostaviti politički lideri".

"Izabrani lideri treba da se snažno bore protiv korupcije i daju prioritet poboljšanju socijalne i ekonomske situacije za sve zajednice na Kosovu", kazala je ona.

Povodom izbornog bojkota Srba, evropski posmatrači ocenili su da su "glasači srpske zajednice na Kosovu sledili apel beogradskih vlasti, srpskih političkih i verskih lidera, kao i glavnih srpskih lidera na Kosovu, da ne učestvuju na izborima.

U izveštaju se dodaje da su zahtevi srpskih političkih entiteta za povlačenje iz izbornog procesa rezultat i ostalih zvaničnih i nezvaničnih pritisaka Beograda i lokalnih vlasti kosovskih Srba.

"U ovakvim uslovima kandidati kosovskih Srba gotovo da nisu ni imali prilike da vode značajniju kampanju", dodaje se u izveštaju.

Doris Pak je navela da za bojkot Srba "krivicu treba tražiti u Beogradu i kod kosovskih srpskih lidera".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.