Izvor: B92, 03.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDU izašla iz SDP

Beograd -- Godinu dana po ujedinjenju Socijaldemokratske unije Žarka Koraća i dela Socijaldemokratije koji predvodi Slobodan Orlić, Glavni odbor SDU je odlučio da se otcepi od novoformirane Socijaldemokratske partije. I pored te odluke, funkcioneri oba dela SDP izražavaju uverenje da bi obe stranke, posle razlaza, trebalo da zadrže svoje poslaničke mandate, 13 u Skupštini Srbije i 5 u parlamentu državne zajednice. Poslanik SDU Branko Pavlović izjavio je da je ta stranka istupila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz SDP zato što smatra da "SDP nema budućnost". "Ja im želim mnogo uspeha, to je sada neki njihov put. Sada su nas doveli u situaciju da ne možemo da čekamo da prođe vanredno stanje, pa da onda počnemo neko političko pozicioniranje, već to moramo da učinimo sada", kaže on.

S druge strane, iz SDP poručuju da će ta stranka nastaviti rad. Poslanik te stranke Rodoljub Šabić ocenio je da će SDP, i posle razlaza sa SDU, i dalje biti "ozbiljan subjekt na političkoj sceni Srbije". "Pošto znam njihovo opredeljenje, mogu da im poželim sreću i uspeh. Što se nas tiče, mi imamo žaljenje što jedan deo ekipe napušta projekat koji smo počeli. To je njihova odluka, a mi ćemo projekat završiti", kaže on.

SDP je trebalo da održi Izborni kongres 20. aprila, na kom bi bio izabran i nov predsednik stranke. Kao kandidati za to mesto pominjani su dosadašnji kopredsednici stranke Žarko Korać i Slobodan Orlić, ali i Branko Pavlović. Međutim, portparol SDP Ljiljana Nestorović u sredu je izjavila da je Korać odustao od kandidature i navela da on nije dobio podršku nijednog lokalnog odbora SDP, da su Orlića podržala 63, a Pavlovića 3 odbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.