Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDU i GSS protiv oduzimanja novca

Beograd -- Dve parlamentarne stranke protestuju zbog odluke RIK-a da se deo novca za referendum oduzme od manjih partija.

Neverovatno je da se, samo devet dana pre izjašnjavanja građana na referendumu, još uvek ne znaju uslovi pod kojima partije nastupaju u promovisanju stavova o novom ustavu Srbije, što stavlja partije koje se zalažu za demokratsko donošenje novog ustava u potpuno neravnopravan položaj u odnosu na koaliciju SRS-DS-DSS, navodi SDU.

Socijaldemokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unija protestuje protiv odluke od 17. oktobra, kojom se najveći deo već uplaćenog novca za finansiranje referendumske kampanje oduzima od manjih parlamentarnih partija i dodeljuje Srpskoj radikalnoj stranci, Demokratskoj stranci, Demokratskoj stranci Srbije i G17 plus.

"Cilj je da se građani ubede da Srbiju ustav zapravo košta malo, mada hiljade minuta reklamnih spotova, bilbordi, oglasi i putovanja članova Vlade govore suprotno", stoji u saopštenju GSS-a.

I Omerović protestovao

Poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović protestovao je zbog odluke Republičke izborne komisije da predstavnike te partije ne uvrsti u biračke odbore na referendumu o novom ustavu.

"Neshvatljivo je da se jednoj parlamentarnoj stranci zabranjuje da učestvuje u radu biračkih odbora, a da se pritom potencira važnost jedinstva koji je postignut u Skupštini Srbije prilikom usvajanja predloga ustava kojem je doprinela i SDP", rekao je Omerović agenciji Beta.

On je upitao šta još treba da uradi SDP da bi dokazala RIK-u da je parlamentarna stranka.

"Ako za predstavnike SDP nema mesta u biračkim odborima, kako može od nje da se očekuje i traži da učestvuje u referendumskoj kampanji i da poziva svoje članove i simpatizere da glasaju za taj ustav.

Prema odluci RIK-a, svoje predstavnike na u biračkim odborima imaće Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Demokrtska stranka, G 17 plus, Socijalistička partija Srbije, poslanički klub "Nova Srbija - devet plus devet" i Srpski pokret obnove – stranke koje podržavaju usvajanje predloženog teksta ustava.

Naknadno su mesta u biračkim odborima dobili Građanski savez Srbije i Socijaldemokratska unija, ali oni su najavili da neće učestvovati zbog načina na koji su se te odluke donosile.

Na Kosovu može da glasa oko 100.000 ljudi

Na Kosovu će na referendumu moći da glasa oko 100.000 birača, na 265 glasačkih mesta u pet okruga, izjavio je potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nenad Popović.

"U Kosovskomitrovačkom okrugu biće otvorena 92 glasačka mesta, u Kosovskom 91, Kosovsko-pomoravskom 59, u Pećkom 16 i u Prizrenskom okrugu sedam glasačkih mesta", piše u izjavi Popovića, koji je i šef Štaba Koordinacionog centra za organizaciju referenduma na Kosovu.

Prema njegovim rečima, mogućnost da glasaju ove godine ostvariće i građani Prištine. "U opštini Priština, osim glasačkih mesta koja će biti otvorena u okolnim selima poput Devet Jugovića, Donja i Gornja Brnjica, Čaglavica, Laplje Selo, Preoci, i u centru grada biće otvoreno glasačko mesto, i to u zgradi JU programa", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.