SDS podržava protest poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS podržava protest poljoprivrednika

Socijaldemokratska stranka podržava protest poljoprivrednika kojim izražavaju nezadovoljstvo zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu, jer smatra da su skandalozne i da egzistencijalno ugrožavaju veliki deo poljoprivrednih proizvođača, saopšteno je danas iz te stranke.

Kako je navedeno, ukoliko predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu usvojene, poljoprivrednim proizvođačima neće biti omogućeno da učestvuju u licitaciji za zakup dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljišta što, kako u SDS smatraju, otvara prostor za korupciju.

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podrazumeva liberalizaciju tržišta poljoprivrednog zemljišta, ali Vlada Srbije ima pravo i mogućnost da propisuje uslove pod kojima neko može da kupi poljoprivredno zemljište, tako da je to direktna odgovornost vlade", stoji u saopštenju.

SDS navodi da je najspornija odredba tog zakona da komisija Ministarstva, bez ikakvih unapred određenih kriterijuma, može diskreciono da donese odluku da 30 odsto celokupnog državnog zemljišta u nekoj opštini dodeli mimo licitacije nekom pravnom licu.

"To je praktično ozakonjenje prostora za korupciju", upozoravaju iz SDS i dodaju da je druga sporna odredba to što se predviđa da strani državljani mogu već posle tri godine boravka u Srbiji i bavljenja poljoprivredom da kupuju oranice.

SDS predlaže primenu modela iz Slovačke, koja je zaštitila svoje poljoprivrednike odredbom da je stranim državljanima neophodno da borave bar deset godina u toj zemlji, pre nego što ostvare pravo da kupuju poljoprivredno zemljište.

"SDS podržava sve proteste poljoprivrednika i njihovo pravo da se bore za svoju egzistenciju, a kroz skupštinsku proceduru i uložene amandmane ćemo se i institucionalno boriti za zaštitu njihovih prava", zaključuju u SDS-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SDS podržava protest poljoprivrednika

Izvor: Akter, 24.Nov.2015

Socijaldemokratska stranka podržava protest poljoprivrednika kojim izražavaju nezadovoljstvo zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu, jer smatra da su skandalozne i da egzistencijalno ugrožavaju veliki deo poljoprivrednih proizvođača, saopšteno je danas iz te stranke..Kako je...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.