Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDP odlučila: Opozicija

Beograd -- SDP odlučila da napusti Vladu Srbije i pređe u opoziciju i pozvala sve članove koji su na funkcijama u Vladi, da podnesu ostavke.

Na sednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, koja je održana danas, odlučeno je da u narednih sedam dana bude napravljen akcioni plan opozicionog delovanja stranke. Lider SDP-a Nebojša Čović rekao je da je odluka GO obavezujuća za sve, ali je članovima stranke na državnim funkcijama poručio da je odluka o tome da li ostaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u SDP-u ili ne lična i stvar njihove savesti.

"Smatram da, u skladu sa osnovnim demokratskim principima, svaki član SDP-a koji trenutno obavlja neku funkciju u Vladi, zapravo sam odlučuje da li želi da ostane u SDP-u ili ne. Vremena su teška i svako od nas, pre svega, ima obavezu prema svojoj porodici i obezbeđivanju njene egzistencije. Međutim, daljom podrškom vladi, koja odstupa od dogovorene politike i čije je delovanje direktno suptrotstavljeno osnovnim programskim idejama naše stranke, obesmišljava se čak i formalna privrženost tim idejama od svakog od njih ponaosob", kaže Čović.

Podsetimo, prethodnih dana više članova SDP-a, koji obavljaju neke državne funcije, distanciralo se od politike stranke koja u parlamentu nije glasala za ukidanje zakona o osnivanju Naftne industrije Srbije i tako ostali na svojim funkcijama. Samo jedan od njih prisustvovao je sednici glavnog odbora- Vladan Begović, direktor Direkcije za duvan.

"Ja nisam, ne osuđujući naše kolege koji su se ogradili od politike partije, ja se nisam u tom momentu ogradio, ali ostajem pri tome da istupam iz partije. Smatram da u partiji ima problema, jer s obzirom da, ako ja tako mogu da vidim, ja treba da ostanem bez posla, tu smo oko nekih principa. Ovde u ovoj partiji je problem principi ili ljudi, ili ljudi i principi, znači ne znam o čemu se radi", rekao je Begović.

Najburniju reakciju na sednici izazvala je supruga drugog čoveka stranke Slobodana Orlića, Jelena Orlić, koja radi u Ministarstvu za socijalna pitanja. Obraćajuči se članovima Glavnog odbora, ona je rekla da će poštovati odluku stranke i istakla da nikada nikoga nije a priori podržavala, pa ni onoga s kojim živi. Kada se smeh u sali stišao, Slobodan Orlić je u šali odgovorio da joj oduzima reč.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.