Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG ka EU

Beograd -- Savet ministara je odredio tim za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Glavni pregovarač je Vuk Drašković.

Ministar spoljnih poslova državne zajednice će biti glavni pregovarač, a njegov zamenik ministar za međunarodne ekonomske odnose Predrag Ivanović. Član delegacije je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.

Sekretar tima Jela Baćović, direktor Kancelarije SCG za pridruživanje EU.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Početkom jeseni verovatno pregovori

Direktor Direkcije za zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji Rajnhard Pribe izjavio je da se nada da će početkom jeseni početi konkretan proces pregovaranja između SCG i Evropske unije.

"Očekivanja su u SCG da proces pregovaranja počne što pre i mi smo u tom kontekstu razgovarali o najefikasnijim rešenjima da bi to stvarno tako i bilo i da se ne gubi na vremenu", izjavio je Pribe. Pribe je naglasio da neka ustavna rešenja treba da budu jasnija, i dodao da u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava nije sve ispunjeno, prenosi Beta.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović izjavio je da je današnji sastanak Unapređenog stalnog dijaloga, čija je svrha bila priprema SCG za proces pregovaranja radi potpisivanja Sporazunma o asocijaciji i stabilizaciji, bio uspešan i koristan. "Na sastaku su razmatrane četiri ključne teme - demokratija i vladavina prava, administrativni kapaciteti u SCG, naše izvršavanje međunarodnih obaveza i oblast ljudskih i manjinskih prava", izjavio je Ivanović. Naredni sastanak Unapređenog stalnog dijaloga predviđen je za septembar.

Gauen: Želimo SCG u EU

Ambasador Velike Britanije u SCG Dejvid Gauen kaže da SCG ima dobre izglede za približavanje Evropi.

"Izgledi su dobri, mi želimo Srbiju i Crnu Goru u Evropskoj uniji, ali ima mnogo posla koji još treba obaviti. Smatram da to treba da bude politički i ekonomski prioritet za vlasti u SCG, na svim nivoima", rekao je Gauen u intervjuu Beti. "Godina koju pominje Vlada Srbije, 2012, veoma je optimističan cilj, ali i treba da budemo optimisti. Rokovi i datumi ne nameću se spolja, oni se određuju na osnovu procene ostvarenog napretka", kaže on.

Gauen smatra da za Srbiju i Crnu Goru državna zajednica predstavlja najefikasniji okvir za napredovanje ka EU, ali da je EU spremna da poštuje svaku odluku donetu na demokratski i ustavno. "Ako se krene ka održavanju referenduma o nezavisnosti Crne Gore, važno je da to bude u skladu sa Ustavnom poveljom, a ako bude razlika u interpretaciji, onda treba da presudi Ustavni sud, kaže Gauen.

Na pitanje da li bi održavanje referenduma u Crnoj Gori pre završteka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju usporilo približavanje Briselu, Gauen je rekao da se može očekivati da bi to zakomplikovalo stvari. "To bi uticalo na tajming, na brzinu pregovora koji treba da dovedu do Sporazuma, ali ako bi sve bilo izvedeno u skladu sa Ustavom, ne bi uticalo na pravac i rešenost za nastavak pregovora", kaže Gauen.

Preurediti Dejtonski sporazum

Evropski parlament zatražio je u Strazburu da se Dejtonski sporazum "konsenzusom preuredi".Uglavnom je cilj "buduće uključivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju". Dejtonski sporazum je bio važan instrument za uspostavljanje mira, ali više nije "prikladan okvir" i zato građani svih entiteta i etničkih grupa u Bosni treba da "preuzmu odgovornost da se dođe do novog ustavnog sporazuma i stvaranja države prihvatljive za sve". Savet ministara EU je zato pozvan da podrži inicijative za "saglasne promene" tog sporazuma.

Poslanici parlamenta EU su to istakli u okviru rezolucije o Srebrenici, podvukavši da je Evropska unija odlučna da pomogne balkanskim zemljama kandidatima i "potencijalnim kandidatima" za članstvo u EU da se pripreme za ulazak u redove evropske dvadesetpetorice.

Evropski parlament je od institucija EU zatražio da "u tom cilju budu predviđeni odgovarajući instrumenti i finansiranje" u budućim finansijskim programima Unije, "i to takvi koji će biti na visini ambicija Unije i opravdanih očekivanja zemalja regiona".

Poslanici EP su stavili do znanja da predložena evropska integracija zemalja zapadnog Balkana i proces stabilizacije i pridruživanja "moraju biti pogonska snaga demokratskih reformi i učvršćenja demokratije u tim zemljama", tako da one "zajednički sagledaju svoju tragičnu prošlost i postave temelje bolje budućnosti".

U jučerašnjoj raspravi u Evropskom parlamentu je poslanik zelenih Danijel Kon-Bendit zatražio "ukidanje Dejtona", ali je Daglas Aleksander, ministar za Evropu Velike Britanije koja predsedava EU, odgovorio da "jedino konstitutivne zajednice u Bosni mogu uneti izmene u Ustav".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.