Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG i EU: Moguće i realno

Beograd -- U Beogradu je u četvrtak održan Sedmi unapređen dijalog Evropske komisije i Srbije i Crne Gore.

Ministrar SCG za međunarodne odnose Predrag Ivanović i direktor Direkcije za Zapadni Balkan Rajnhard Pribe ocenjuju da su nastavak reformi i saradnja s Haškim tribunalom od ključnog značaja za nastavak približavanja SCG EU.

Ivanović je posle sedmog susreta izjavio da je razgovor bio veoma koristan jer su predstavnici Evropske komisije delegaciju SCG upoznali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa sadržajem i osnovnim porukama iz Studije o izvodljivosti i s mogućnostima SCG da preuzme obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji.

"Prema nalazu Evropske komisije, SCG raspolaže kritičnim kapacitetom reformi da može da stupi u drugu fazu stabilizacije i pridruženja. Taj proces zahteva pojačanje rada na reformama u svim aspektima socio-ekonomskog života. Taj proces zahteva puno poštovanje Ustavne povelje i primenu reformskih zakona, a moramo ostvariti i punu saradnju s Hagom", kaže on.

Rajhard Pribe je rekao kako se nada da će u ponedeljak ministri spoljnih poslova država-članica EU potvrditi ocenu Studije i da će odlučiti o početku pregovora o stabilizaciji i priključenju.

Sledeći Unapređen stalni dijalog biće održan sredinom jula ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.