Izvor: B92, 18.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG-Hag: I "zamrzavanje" opcija

Beograd -- Ministar pravde Zoran Stojković najavio je mogućnost da imovina odbeglih haških optuženika bude "zamrznuta".

Stojković je rekao da će ta mera važiti i za Ratka Mladića i druge optužene koji su nedostupni. Stojković je Beti rekao da će o "zamrzavanju" imovine odlučiti Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, a prema toj odluci nedostupni haški optuženici neće moći da prodaju imovinu niti da podižu novac iz banaka.

Ljajić: O "zamrzavanju" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponedeljak

Predsednik Saveta Rasim Ljajić kaže da će Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom zasedati u ponedeljak. "Razmotrićemo i pitanje 'zamrzavanja' sredstava haških optuženika, shodno odluci Saveta Evropske unije. Tražimo najbolji modalitet da to učinimo pošto je teško naći adekvatan pravni osnov, ali mi moramo da izvršavamo međunarodno preduzete obaveze, posebno zbog činjenice da ovih 15 dana moramo maksimalno da iskoristimo kako bismo uverili i Tribunal i međunardonu zajednicu u iskrene namere da te obaveze, u što kraćem roku, ispunimo", kaže Ljajić.

Neki su iznenađeni

Ovakva ideja republičkog ministra pravde, iznenadila je pojedine članove Vlade Srbije. Tako, potpredsednik republičke Vlade, Miroljub Labus, kaže da nije čuo za tu Stojkovićevu zamisao.

"Mislim da ovog momenta to neće biti onaj teg na vagi koji će da prevagne. Mislim da državne službe moraju da urade posao koji treba da urade, da sud primeni zakon i to je dovoljno", rekao je Labus.

Kako je u Hrvatskoj

I dok je kod nas zamrzavanje imovine haških begunaca još uvek na nivou razmišljanja, u Hrvatskoj je već počela da se primenjuje ta mera. Vlada Hrvatske, kako pišu hrvatski mediji, blokirala je svu privatnu imovinu Ante Gotovine. Gotovina ima stan u Zagrebu, kuću u Pakoštanima, ali mu je pored toga, onemogućena isplata penzije kao generelu Vojske Hrvatske.

Kada je reč o imovini naši haških begunaca, za sada se ne zna ništa o imovinskom stanju bivšeg prvog čoveka vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, kao i o imovini policijskog generala Sretena Lukića. Za bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije, Nebojše Pavkovića, u medijima se tvrdilo da poseduje nekoliko kuća i stanova na Dedinju.

Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović, kaže da i ako mu blokiraju imovinu njegov klijent će imati od čega da se održava: "Izdržavaće se od penzije. Pošto ja generala Pavkovića zastupam unazad nekoliko godina, praktično od njegovog smenjivanja kada sam ga zastupao, relativno dobro poznajem njegovo imovno stanje tako da mogu odgovorno da tvrdim da tih kuća i vila koje se spominju, zaista nema."

Pavkovićev advokat je inače, ranije rekao da je zdravstveno stanje njegovog klijenta teško i da on ima tumor štitne žlezde i prostate.

Građani sa kojima je B92 razgovarao imaju podeljena mišljenja. Jedni smatraju da je reč o lošem potezu koji je iznuđen, dok drugi smatraju da je ipak, ideja dobra, ali da mora da obuhvati i druge ljude iz Miloševićeve vladavine.

Dačić i principi

Član rukovodstva Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je principijelno protiv hapšenja optuženih za ratne zločine, ali da su Lukić i Pavković poslednji koji bi trebalo da se hvataju za takav stav socijalista.

"Dok su bili bliski DOS-u, Lukić i Pavković su učinili sve da Slobodan Milošević, Veselin Šljivančanin i drugi budu uhapšeni i poslati u Hag. Ne bismo voleli da sada ta dva generala zloupotrebljavaju naš principijelan stav protiv hapšenja haških optuženika", rekao je Dačić Beti.

U EU samo uz saradnju s Hagom

Potpredsednik Vlade Srbije Labus je rekao da bi Vlada Srbije volela da do kraja funkcioniše model dobrovoljnih predaja haških optuženika, ali da će u suprotnom biti striktno primenjen zakon.

"Mi smo na korak od pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, ne smemo da se sapletemo pred ciljem", rekao je Labus. Na pitanje kako će se rešiti problem generala Nebojše Pavkovića, ako se ispostavi da je on u bekstvu, potpredsedniik vlade je kazao: "Tako što će ga pronaći ljudi koji su odgovorni za to".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.