Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SB o Kosovu na proleće"

Priština -- Šef UNMIK-a Joakim Riker očekuje da će predlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status biti prihvatljiv za sve.

Riker je rekao i da bi donošenje jednostranih odluka bilo kontraproduktivno, i dodao da je potrebno da međunarodna zajednica reši pitanje statusa Kosova: "U opštim crtama, mislim da znamo koje će elemente sadržavati predlog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija u vezi sa decentralizacijom, zaštitom kulturnog nasleđa i nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjina, kao i u oblasti privrede".

"Mislim da će decentralizacija biti izuzetno dobra i da će pomoći dobroj političkoj koheziji na Kosovu. Postoje dobra iskustva decentralizacije koja se odnose na povećanje stepena lokalne samouprave. To, naravno, doprinosti koheziji zemlje i očekujem da će se dogoditi i na Kosovu", rekao je on u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Riker je, takođe, optužio Beograd da sprečava integraciju kosovskih Srba u institucije Kosova: "Milim da je jedini i najveći problem činjenica da Beograd ometa kosovske Srbe da se integrišu u institucije i politički i ekonomski život na Kosovu", rekao je šef UNMIK-a.

"Znam da je većina Srba na Kosovu zabrinuta za svoju budućnost, ali znam i da je njihova budućnost u demokratskom i multinacionalnom Kosovu i da bi oni želeli u to da se uključe", rekao je on.

"Mislim da međunarodna zajednica, UNMIK i drugi, sa pravom pozivaju Beograd da otkloni smetnje koje je postavio pred kosovske Srbe", kazao je Riker.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.