SB bez zajedničkog stava o neredima

Izvor: B92, 07.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB bez zajedničkog stava o neredima

Beograd, Njujork -- Predstavnici SB UN nisu usaglasili stavove o izveštaju o neredima od 17. marta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je novinarima, posle zatvorenih konsultacija, da je izveštaj jasno pokazao da se radilo "o pogrešnoj odluci rukovodstva UNMIK-a da pribegne nepotrebnoj sili", dok je britanska predstavnica Karen Pirs iznela oprečan stav.

Čurkin je rekao da je "postojala nada da bi sa strpljenjem situacija mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se reši na miran način" ali da je zbog "brzoplete i provokatinve odluke" došlo do takvih posledica u kojima je jedan policajac UNMIK-a poginuo.

Od generalnog sekretara UN Ki Mun Bana zatraženo je da razmotri mogućnost donošenja nekih disciplinskih mera za one koji su odgovorni za te događaje.

Međutim, u toku rasprave, neki članovi Saveta nisu bili spremni za pozivanje predstavnika UNMIK-a na odgovornost, naveo je Čurkin.

Savet je odlučio da se sadržaj rasprave prenese generalnom sekretaru koji će "u roku od nekoliko dana" o tome izdati saopštenje.

"Mi ćemo pažljivo prostudirati to saopštenje i nadamo se da će on zauzeti neki principijelan stav po pitanju onih koji su doneli ovakvu nesmotrenu i provokativnu odluku", rekao je Čurkin.

Čurkin je rekao da mu je žao što izveštaj nije objavljen i što je podnet posle toliko odlaganja i rekao da se nada da će generalni sekretar iz njega izvući neke lekcije.

"Čekamo da vidimo šta će on (generlani sekretar) reći", rekao je Čurkin i naveo da postoji način da on izrazi kritiku takvog ponašanja kada su "šef UNMIK-a i njegov zamenik pribegli upotrebi sile u sred pregovora sa demonstrantima, što je imalo takve teške posledice".

Britanska predstavnica na konsultacijama Saveta bezbednosti Karen Pirs je rekla da je razmatran izveštaj o događajima 17. marta i da jedan broj delegacija u Savetu bezbednosti snažno naglasio da je UNMIK delovao u okviru svog mandata.

Ona je rekla da izveštaj nije uzeo u obzir i situaciju na terenu i da nije tačna interpretacija po kojoj se radilo o "prekomernoj reakciji UNMIK-a na mirne demonstrante".

"Ovo je bio napad sa umišljajem na međunarodne predstavnike na Kosovu. Demonstranti su imali pristup oružju dugih cevi, molotovljevim koktelima i granatama, tako da tumačenje da su to bile mirne demonstracije na koje je UNMIK svojevoljno reagovao prekomernom silom, po mom mišljenu nije tačno", rekla je Karen Pirs.

Prema njenim rečima, izneto je mišljenje da demonstranti nisu protestovali samo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nego su neki ekstremisti želeli da iskoriste situaciju i da vrate vreme na pre 1999. godine.

"Mi verujemo da su UNMIK i Kfor delovali profesionalno i da je (tadašnji šef UNMIK-a Joahim) Riker delovao profesionalno" i izrazila žaljenje zbog onih koji su stradali u tim neredima.

Nakon hapšenja sudija, koji su protestovali u zgradi suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, izbili su neredi u kojima je poginuo jedan UNMIK policajac iz Ukrajine, a povređeno je oko 200 ljudi.

Bogdanović: Označiti odgovorne

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da bi generalni sekretar UN, u saopštenju o nemirima u severnom delu Mitrovice 17. marta, nakon razlika među članicama SB o tom događaju, morao jasno da se opredeli i označi ko je pokrenuo akciju policije u Okružnom sudu u tom gradu.

Redžepi: Hrabrenje ekstremista

Predsednik opštine Mitrovica Bajram Redžepi izjavio je za današnji Zeri da izveštaj Ujedinjenih nacija o događajima 17. marta ohrabruje srpske ekstremiste da nastave sa nasiljem.

"Izveštaj kojim se okrivljuju Kfor i UNMIK za martovske incidente, u kojima je poginuo policajac UN, ohrabruje srpske ekstremiste da nastave sa nasiljem", rekao je Redžepi.

Generalni sekretar bi "morao da istakne činjenice na osnovu kojih će biti označeno ko je pokrenuo akciju policije" u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, koja je izazvala incidente i nemile događaje, rekao je Bogdanović Tanjugu povodom noćašnje rasprave u SB UN o izveštaju o nemirima u Kosovskoj Mitrovici.

"Sam događaj, smrt jednog međunarodnog policajca, i više od 100 povređenih civila i pripadnika policije i Kfora opomena je za sve na Kosovu i Metohiji da se silom problemi ne mogu rešavati, ali je isto tako važno da se istaknu odgovorni za intervenciju policije, kako se ne bi više manipulisalo sa Srbima kao inicijatorima nasilja", rekao je Bogdanović.

Izveštaj specijalne komisije UN o neredima u Kosovskoj Mitrovici, po mišljenju Bogdanovića pokazuje da je neopravdano primenjena prekomerna sila prema Srbima koji su u zgradi suda tražili rešavanje svojih osnovnih prava.

Izveštaj UN i najavljeno saopštenje generalnog sekretara Ki Mun Bana, dodao je Bogdanović, trebalo bi da ojačaju i ohrabre započeti dijalog Beograda i UNMIK-a i da se nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbima da pravo da organizuju život na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.