Izvor: B92, 18.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN podržao "Standarde za Kosovo"

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak je jednoglasno potvrdio podršku dokumentu UNMIK "Standardi za Kosovo", koji je odbacila Vlada Srbije. Tokom sednice SBUN u Njujorku, šef Misije Srbije i Crne Gore u UN Dejan Šahović je preneo zabrinutost Beograda u vezi s tim dokumentom. Šahović je ponovio da vlasti SCG načelno podržavaju koncept "Standardi pre statusa", ali smatraju da u dokumentu Standardi nisu definisani tako da vode stvaranju multietničkog društva na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu. "Saradnja UNMIK s Beogradom u pripremi Standarda nije bila dovoljna i nedostaje joj suštinska dimenzija", rekao je Šahović. On je u izjavi za B92 preneo da su se članovi SB založili za što skoriji početak rada na Planu za sprovođenje Standarda, a koji će služiti kao osnova za procenjivanje dostizanja Standarda. Šahović je naveo da je na sednici u Njujorku razgovarano i o načinima na koje UNMIK treba da sarađuje s Beogradom. "Posebno smo govorili baš o tom aspektu saradnje sa UNMIK i u pričama o Planu za sprovođenje Standarda i u kasnijem procesu. Zatražili smo da budemo u punoj meri konsultovani i zatražili smo za to podršku SB. Kada je reč o dokumentu 'Standardi za Kosovo', izrazili smo nezadovoljstvo njegovim sadržajem i načinom na koji je pripreman, bez suštinskih razgovora s nama, a sve to na liniji saopštenja Vlade Srbije od 8. decembra ove godine", rekao je Šahović.

Pošto Vlada Srbije nije prihvatila tekst Standarda za Kosovo i Metohiju, a SB ga podržao, Šahović, na pitanje da li SCG može i dalje da utiče na izmenu tog dokumenta, kaže: "Mi nastojimo da u fazi pred nama budemo mnogo više uključeni u pripremu dokumenta i u procenu dostizanja Standarda i time ćemo se baviti u narednim danima, nedeljama i mesecima", kaže Šahović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.