Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN o standardima na Kosovu

Njujork, Beograd, Priština -- U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotreno ostvarivanje standarda na Kosovu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, Sanda Rašković Ivić rekla je da je Srbija u potpunosti spremna da preuzme svoj deo odgovornost. Istovremeno na Kosovu i Metohiji je stanje neslobode i nebezbednosti. Sanda Rašković Ivić objasnila je da je na Kosovu onesposobljeno 17 baznih stanica mobilnog operatera Telekom Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su započete drastične, selektivne restrikcije struje.

Raškovićeva je istakla da u pokrajinu ne uspeva da se vrati 250.000 raseljenih lica, a da Albanci, iako se deklarativno zalažu za zaštitu spomenika, u praksi skrnave i pljačkaju srpske svetinje.

Svako može da se uveri da su organizovani kriminal, trafiking ljudima i korupcija veoma rasprostanjene pojave, izjavila je Sanda Rašković Ivić.

"Mi predlažemo da se odmah pristupi nastavku razgovora u Beču na temu iznalaženja modaliteta za najširu autonomiju kosovskih Albanaca na Kosovu i Metohiji, sa učešćem Evropske Unije. Ti razgovori treba da budu intenzivni kako bismo u dogledno vreme došli do rezultata", kazala je ona.

Predsednica Koordinacionog centra je istakla u govoru pred Savetom bezbednosti da je Srbija svoj stav o Kosovu pre samo mesec dana iskazala na najlegitimniji i najjači mogući način - izglasavanjem Ustava Srbije, u čiju su preambulu ugrađeni temeljni principi međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 SB UN, što znači nepovredivost granica Republike Srbije.

"Svako nervozno ubrzavanje rešenja preskupo će koštati ceo region, samu pokrajinu, kao i međunarodnu zajednicu koja će, umesto da dođe do održivog rešenja, morati da se bavi još težim i složenijim stanjem na Kosovu i Metohiji. Prelamanje problema preko kolena ne bi bilo rešenje, već presedan kojim se otvara Pandorina kutija. Čitava strategija albanske strane, zapravo, svodi se na to da se i ne upušta u pregovore. Kosovski Albanci mirno čekaju da na poklon dobiju još jednu albansku državu na Balkanu, i to na teritoriji međunarodno priznate Srbije. Takav ishod je sa stanovišta interesa međunarodne zajednice nedopustiv, i otuda je neophodno pogledati u oči činjenicama".

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je večeras, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj standardima na Kosovu, da napredak u sprovodjenju standarda na Kosovu zavisi od rešenja konačnog statusa Kosova.

"Napredak u sprovodjenju standarda zavisi od statusa. Nesigurnost oko statusa doprinosi tome da se raseljeni ne vraćaju", rekao je Riker na sednici posvećenoj standardima na Kosovu i ocenio da će konačno rešenje statusa Kosova svima koristiti.

"Odlaganjem rešenja statusa Kosova, veliku političku i ekonomsku cenu platiće Kosovo, region i medjunarodna zajednica. Odlaganje je više od gubitka vremena, ono će koristiti ekspremistima sa obe strane i neće olakšati donošenje rešenja, već će ga otežati, a to nikome ne odgovara", rekao je Riker.

Riker je naveo i da je, kada je reč o bezbednosti, primećen "oštar pad potencijalno etnički izazvanih incidenata".

"Bilo je problema ali se situacija poboljšala...statistike zločina pokazuju da nema disproporcije kada je reč o etnički motivisanim zločinima", rekao je Riker.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za b92 da, kao što se i očekivalo, ni ovaj savet bezbednosti nije doneo ništa novo. Ivanović kaže da je ponovljena priča predstavnika unmika i privremenih institucija da situacija na Kosovu napreduje, a sa srpske strane ponovo je pokušano da se to opovrgne.

Ivanović rekao da zaključci sa sednice saveta bezbednosti ni na koji način neće uticati na paket koji priprema specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Ništa novo"

Nenad Đurđević iz Centra za nenasilni otpor kaže za B92 da je reč o redovnoj sednici Saveta bezbednosti na svaka četiri meseca, na kojoj se radi procena standarda.

"Ananov izveštaj je u pozitivnom tonu, konstatovano je da je smanjen broj etnički motivisanih incidenata, pohvaljene su kosovske institucije zbog brze reakcije na incidente u Klini i u severnom delu Kosovske Mitrovice. Konstatuje se i stanje neizvesnosti zbog odlaganja rešenja za Kosovo i navodi opasnost od reakcije ekstremnih grupa", kaže Đurđević.

"Dakle, ne očekujem ništa novo od današnje senice SB UN i mislim da ona ne može uticati na tok događanja oko statusa, ali mogu biti postavljene neke stvari, naročiti vezane za srpsku stranu, koje mogu kasnije biti smernice za evropsku misiju na Kosovu", kaže on.

Đurđević procenjuje da je malo verovatna još jedna runda pregovora Prištine i Beograda bez nekih novih poteza jedne ili druge strane ili bez procene da u pregovore može biti unet novi kvalitet. "Bez toga, Ahtisari neće sazivati novi sastanak", kaže Đurđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.