Izvor: B92, 30.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN o Kosovu

Njujork -- Glavna poruka sednice SB UN o situaciji na Kosovu mogla bi da glasi da je Kosovo pred ulazak u fazu kada će se odlučivati o konačnom statusu.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da na Kosovu počinje ključna faza u kojoj će više nego ikada biti važno da politička strategija UN bude usklađena sa spremnošću KFOR-a da reaguje. S druge strane, predsednik KC za Kosovo Nebojša Čović govorio je o decentralizaciji vlasti, odnosno kako je to najbolji put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za osiguranje opstanka, bezbednosti i povratka Srba i ostalih nealbanaca.

Kako iz Njujorka javlja dopisnik B92 i novinar Glasa Amerike Helena Đorđević, Jesen Petersen je konstatovao da se bezbednosna situacija na Kosovu značajno popravila u odnosu na period neposredno nakon martovskog nasilja, ali da privremene institucije vlasti još moraju da ulože mnogo napora u ostvarivanju multietničkog društva. Jesen Petersen je rekao da se ne može očekivati da do polovine iduće godine bude ostvareno svih 400 pojedinačnih zahteva navedenih u Standardima za Kosovo, ali se od kosovskih institucija traži napredak u ostvarenju najvažnijih ciljeva a to su vladavina prava, sloboda kretanja, povratak raseljenih i bezbednost.

Šef UNMIK-a rekao je da na Kosovu počinje ključna faza u kojoj će "više nego ikada" biti važno da politička strategija UN-a bude usklađena sa spremnošću KFOR-a da reaguje i da je zato važno da broj pripadnika KFOR-a ostane na sadašnjem nivou. Teritorijalna podela Kosova nije ni poželjna ni izvodljiva, ali se bezbednost mora osigurati putem decentralizacije i efikasne lokalne samouprave, kazao je on.

Članovi SB UN su razmotrili ranije dostavljeni izveštaj generalnog sekretara UN Kofija Anana o Kosovu u kome se ocenjuje da je, uprkos napretku koji je učinjen od martovskog nasilja, prerano da se govori o dugoročnom statusu Pokrajine.

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović preneo je stav Vlade Srbije da je decentralizacija najbolji put za osiguranje opstanka bezbednosti i povratka Srba i ostalih nealbanaca u Pokrajinu. "Ako bi Srbi autonomno odlučivali o jednom broju svojih vitalnih interesa njihov ulazak u sve druge institucije samouprave bi bio mnogo lakši i izvesniji" rekao je Čović. On je kazao da je najbolje rešenje za normalizaciju situacije na Kosovu usaglašavanje UNMIK-ovog plana za decentralizaciju i Plana Vlade Srbije, uz aktivno učešće Beograda u razgovorima.

Na sednici Saveta bezbednosti razmotren je i izveštaj koji je generalni sekretar Kofi Anan podneo 17 novembra. U Ananovim preporukama ističe se privrženost Rezoluciji 1244 i stav da je početak razgovora o statusu pokrajine neprihvatljiv dok se ne ispune standardi. Zamenik američkog ambasadora u UN An Peterson izjavila je da SAD ostaju privržene stabilnom, miroljubivom i multietnicckom Kosovu, istakavši da je decentralizacija od ključnog značaja za zaštitu prava etničkih zajednica. Peterson je rekla da će stav SAD prema buduchnosti Kosova zavisiti od primene standarda na terenu.

Kako je planirano, šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kasnije u utorak razgovaraće u Njujorku sa šefom UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.