SB UN o Kosovu

Izvor: B92, 21.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN o Kosovu

Beograd, Beč -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je zabrinut zbog izostanka reakcije UN nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je dodao da Srbija zahteva nastavak mandata UNMIK-a, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Tadić je podsetio da je Beograd zahtevao da predstavnici UN na Kosovu ponište taj čin, a umesto toga, u izveštaju generalnog sekretara UN samo se pominje proglašenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnosti i potvrđuje "nova realnost na terenu".

"Apsolutno je neprihvatljivo da se u izveštaju ne navode zahtevi Srbije niti njeni argumenti da je 'nova realnost' proizvod kršenja Rezolucije 1244", rekao je Tadić.

Tadić je pozvao zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da preispitaju svoju odluku, a Savet bezbednosti da se angažuje na nastavku pregovora, kako bi se došlo do novog, stabilnog i obostrano prihvatljivog rešenja.

Sednica Saveta bezbednosti zatvorena je za javnost zbog protivljenja pojedinih država članica da im se Hašim Tači obrati u svojstvu premijera Kosova.

Zbog toga je Tačiju, uz pozivanje na Poslovnik o radu Saveta bezbednosti, omogućeno da sednici prisustvuje kao privatno lice.

Tako se Hašim Tači obratio u "privatnom svojstvu" ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, ističući da se u ime kosovskih institucija obavezuje da će u potpunosti ispuniti odredbe Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Tači je rekao da se pred Kosovom nalazi "značajan" napor kako bi se osigurala prava svih građana, što se, kako je rekao, "posebno odnosi na manjinske zajednice koje ne podržavaju nezavisnost".

"Nezavisnost Kosova je bila kontroverzna, ponajviše zbog oštrog otpora našeg suseda - Srbije. Nastavljamo da pružamo ruku Beogradu kako bi se uspostavili dobrosusedski odnosi, jer postoji hitna potreba za saradnju na različitim nivoima," rekao je Tači.

Ban odsutan, razmatra se izveštaj Rikera

Izveštaj UNMIK-a predstaviće šef te misije Joahim Riker, koji će, prema rečima njegovog portparola, pomenuti i "pitanje srpskih izbora 11. maja".

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban ne učestvuje na sednici jer je, kako se navodi na sajtu Ujedinjenih nacija, službeno odsutan do 2. maja.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra se izveštaj šefa UNMIK-a na Kosovu Joahima Rikera.

U izveštaju Bana navodi se da Rezolucija 1244 "ostaje na snazi sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije", kao i da UNMIK nastavlja da deluje u skladu sa tom rezolucijom.

Ban je izjavio, takođe, da misija Ujedinjenih nacija, UNMIK, i dalje ostaje na Kosovu. Ujedinjene nacije će u svakom slučaju ostati prisutne na Kosovu sa misijom UNMIK", rekao je on za bečki nedeljnik Profil.

Upitan da li će nezavisnost Kosova ohrabriti druge pokrajine i regione na osamostaljenje, i šta razlikuje Tibet od Kosova, Ban je odgovorio da "ne želi da spekuliše šta može da se desi a šta ne, kao rezultat razvoja na Kosovu".

"Svaka situacija mora biti analizirana odvojeno, na osnovu svojih specifičnih okolnosti", poručio je generalni sekretar UN, koji krajem sedmice dolazi u višednevnu posetu Beču.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje povratak SAD multilateralnoj diplomatiji umesto samostalnih koraka posle predsedničkih izbora, Ban je rekao da veliki broj članica podržava centralnu ulogu UN sa svojim multilateralnim postupkom.

"Kada se pogleda istorija UN, dolazi se do zaključka da se trenutno kazaljka istorije ponovo okreće ka multilateralizmu. To smatram ohrabrujućim", rekao je on.

Ban je naveo da je često bilo jednostranih akcija članica, ali da većina priznaje UN kao međudržavnu organizaciju u kojoj globalni problemi imaju veću šansu da budu rešeni, kroz međunarodnu saradnju.

Sve je više globalnih problema koje jedna zemlja sama ne može da reši, koliko god bila snažna i imala rudna bogatstva, zaključio je generalni sekretar UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.