SAZNAJTE: Šta se dešava sa vašim nogama kada prestanete da nosite štikle!

Izvor: Kurir, 18.Okt.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAZNAJTE: Šta se dešava sa vašim nogama kada prestanete da nosite štikle!

Žene koje stalno nose visoke potpetice imaju kraće mišiće listova.

Visoke potpetice pomažu da nam noge izgledaju duže, ali kada ih prestanemo nositi, noge nam zaista i postanu duže. Naime, žene koje stalno nose visoke potpetice imaju kraće mišiće listova. To je zato što, kada hodamo s podignutim stopalima, peta nema prostora za rastezanje do svoje pune, prirodne dužine.

Kombinacija rastezanja, rolanja pete na mekanom valjku i, što je najvažnije, hodanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u ravnim cipelama koje drže nogu pomoći će mišićima u listovima da se dovoljno rastegnu.

Osećaj u leđima je puno bolji

Uz potporu štikli zadnjica izgleda bolje. Međutim, taj položaj takođe stvara veliki pritisak na donji, lumbalni deo, kao i na mišiće koji drže taj deo. To može dovesti do oštećenja živca i bola. Kada skinete štikle, istog trena kičma se vraća u prirodan anatomski položaj, što smanjuje pritisak i bol u lumbalnom delu.

U petama biste mogli osetiti bol

Štikle ne skraćuju samo listove na nozi nego i tetive u peti. Počnete li odjednom nositi samo ravne cipele, povećava se pritisak na prekratke tetive jer je stopalo opet pod uglom od 90 stepeni, što može uzrokovati bol u peti. Nakon nekoliko dana, nedelja ili, ako ste štikle neprestano nosili, lukovi tetive vrati će se u normalnu dužinu, bol u peti će se smiriti i vaša stopala će se preporoditi.

Bol u kolenima nestaje

Kada nosite štikle, centar ravnoteže prebacuje se više prema napred, što znači dodatni pritisak na tetive i ligamente u kolenima. Kada izujemo štikle, kolena osete trenutno olakšanje i prestaju boleti.

Poboljšava se ravnoteža

Nekoliko godina redovnog nošenja štikli može dovesti do neravnoteže snage između mišića gležnja sa strane i onih s prednje i strane, što rezultira nestabilnošću gležnjeva i pogoršanjem ravnoteže tela. Kada hodate u ravnim cipelama, mišići gležnja funkcionišu izbalansirano, što gležanj čini stabilnijim, a ravnotežu boljom.

(LifeConteent)

Autor: EPK

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.