SAD zapertile sankcijama Egiptu u slučaju kupovine ruskih aviona

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zapertile sankcijama Egiptu u slučaju kupovine ruskih aviona

Pentagon i američki Stejt department su u zajedničkom pismu zapretili vlastima Egipta da će toj zemlji uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35, piše „Volstrit džurnal“. Kako se navodi, državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper su u pismu od egipatskog ministra odbrane zatražili da odustane od sporazuma sa Rusijom. „Novi veliki sporazum sa Rusijom će u budućnosti u najmanju ruku otežati razmenu vojnih informacija sa SAD, ali i američku vojnu pomoć Egiptu“, dodaje se u pismu, prenose RIA Novosti. Zvaničnici Pentagona upozorili su i šefa egipatskih vazduhoplovnih snaga o neželjenim posledicama sporazuma. Prema pisanju lista, signal iz Vašingtona se poklopio sa posetom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, koji je doputovao u Kairo. Činjenicu da su Rusija i Egipat potpisali ugovor o isporuci lovaca Su-35 ranije je preneo Komersant, ali to nije zvanično potvrđeno. Prema izvorima publikacije, sporazum koji podrazumeva snabdevanje „preko dve desetine letelica“ i PVO sistema stupio je na snagu krajem 2018. godine. Iznos ugovora je oko dve milijarde dolara, a isporuke bi mogle početi 2020-2021 godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika zapretila Egiptu: Sankcije u slučaju kupovine Su-35

Izvor: B92, 15.Nov.2019

Moskva -- Pentagon i Stejt department su u pismu zapretili vlastima Egipta da će toj zemlji uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35, piše "Volstrit žurnal"...Državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper su u pismu od egipatskog ministra odbrane zatražili da odustane od sporazuma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.