Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD žale zbog neuspeha pregovora

Vašington, Pariz -- Vašington žali zbog neuspeha pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i poziva na dogovor.

"Pregovori u Beču su pokazali da Beograd i Priština imaju i dalje potpuno suprotstavljene stavove po pitanju statusa Kosova", rekla je za agenciju AFP portparolka Stejt departmenta Džoan Mur.

Vašington smatra da je predlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, podnet "posle višemesečnih razgovora s dve strane, pravičan dokument". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "To je plan za stabilnije i demokratsko Kosovo, koje štiti prava svih", ocenila je ona.

"Podržavamo najavu o predstavljanju konačnog izveštaja pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija krajem meseca. Pozivamo dve strane da postignu dogovor o predlogu", dodala je portparolka Stejt departmenta.

Francuska i Britanija - podrška Ahtisariju

Francuska je ocenila da predlog za rešenje statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predstavlja "uravnoteženo rešenje" posle neuspeha pregovora Beograda i Prištine.

"U odsustvu jednog takvog dogovora, predlog statusa koji je pripremio Marti Ahtisari, čini nam se uravnoteženim rešenjem", rekao je novinarima portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matei.

Matei je ocenio da Ahtisarijev predlog "usklađuje aspiracije velike većine na Kosovu sa ozbiljnim garancijama ponuđenim manjinama, pre svega srpskoj zajednici, kako bi mogle da žive u miru i sigurnosti, zahvaljujući pre svega značajnom međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu".

Prema njegovim rečima, Francuska žali što pregovori pod vođstvom Ahtisarija nisu doveli do sporazuma.

I Velika Britanija pruža podršku Martiju Ahtisariju, ocenjujući da ipak postoje "očigledne razlike" između pregovaračkih timova Beograda i Prištine, saopšteno je u Londonu.

Frans presu je portparol britanskog ministarstva inostranih poslova, čiji se identitet ne navodi, rekao da su "Beograd i Priština jasno iskazali svoju spremnost da izađu pred Savet bezbednosti UN, a Velika Britanija se "slaže sa izaslanikom UN koji je kazao da su iscrpljene sve mogućnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.