Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zakupljuju vojne baze u Jugoslaviji?

Beograd -- Administracija SAD predložila je vlastima u Beogradu da na rok od 99 godina zakupi neke vojne baze i postrojenja u Jugoslaviji, javio je u sredu Radio "Frans anternasional", pozivajući se na dobro obaveštene izvore u Briselu. Prema navodima RFI, radi se o "bazi američkog kontingenta KFOR, 'Bondstil' na Kosovu, radarskoj bazi Vojske Jugoslavije na Kopaoniku, vojnom aerodromu kod Sjenice i pratećim objektima na Pešterskoj visoravni". Administracija SAD je, prema izvorima francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radija, predočila Beogradu da želi neposrednu saradnju vojski SAD i Jugoslavije, prvenstveno na području Kosova i juga Srbije. Kako prenosi RTS, Pentagon i američki vojni vrh su predložili, a Stejt department i Bela kuća prihvatili, da sa Srbijom, u vidu specifičnog vojnog sporazuma o saradnji, bude potpisan ugovor o davanju na korišćenje, i to na 99 godina, američke vojne baze "Bondstil", koja se sada proširuje novim objektima. Vlasti u Vašingtonu su zainteresovane i za zakup na isti rok radarske baze na Kopaoniku, u koju je VJ ugradila mahom britansku tehnologiju, koja je kompatibilna sa američkim, odnosno standardima NATO i vojnih postrojenja na Pešterskoj visoravni, posebno vojnog aerodroma u Sjenici, koji bi mogao da bude preuređen i osposobljen i za sletanje težih američkih i transportnih aviona NATO.

"Pored strategijskih razloga, kontrole rovitog bliskoistočnog područja i kavkasko-kaspijskog regiona, dakle i petrolejskih puteva, Amerikanci se, kako navode izvori u Briselu, rukovode i namerom da američka vojska ostane na Kosovu i Balkanu i da pruža svu neophodnu pomoć evropskim saveznicima u KFOR i SFOR, sve dok to bude nužno, odnosno dok stanje u regionu ne bude stabilizovano", navodi RFI. Američka inicijativa, navodi RFI, u vezi je i s planovima nekih ključnih američkih i evropskih petrolejskih kompanija o izgradnji naftovoda koji bi naftu i gas iz kaspijskog basena, preko Bugarske, južne Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije, prebacivao u Zapadnu Evropu. Amerikanci, navode izvori u Briselu, pripremaju neku vrstu strategije izlaska iz regiona kada je reč o borbenim vojnim i policijskim trupama, ali su spremni da ostanu na Balkanu s visokokvalitetnim vojnim osobljem i opremom koju nemaju evropski saveznici, a koja je nužna evropskim partnerima u NATO. Reč je prvenstveno o jedinicama iz sektora satelitsko-obaveštajnih zadataka i logistike za masovan vazdušni transport. "Ako bi bio potpisan sporazum o saradnji s VJ, a imajući u vidu i strategijski interes koji je generalni sekretar NATO Džordž Robertson izneo nedavno prilikom susreta ambasadora u Savetu NATO s Čovićem, Svilanovićem i generalima Krstićem i Radosavljevićem, da Srbija pomogne izgradnju multietničkog Kosova, onda je jasno da bi takođe moglo da se zamisli da linije snabdevanja KFOR ubuduće delom idu i preko juga Srbije", napominje RFI.

Jugoslovenski šef diplomatije Goran Svilanović se neće oglašavati povodom informacije da je administracija u Vašingtonu predložila Beogradu da na 99 godina zakupi neke vojne baze i postrojenja u SRJ, rečeno je Srni u kabinetu ministra Svilanovića. "Ministar o tome neće davati nikakve izjave", rečeno je u kabinetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.