Izvor: B92, 06.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD razočarane postupcima tužioca u Podgorici

Beograd -- Vlada Sjedinjenih Američkih Država duboko je razočarana činjenicom da je posle duge sudske istrage, osnovni tužilac u Podgorici zatvorio nedavni slučaj trgovine ljudima bez podizanja optužnica i izjavama crnogorskih zvaničnika koji su poslednjih meseci otvoreno napadali žrtvu u ovom slučaju, prenela je Ambasada SAD u Beogradu.

U saopštenju se kaže da je istraga "došla do značajnih dodatnih informacija o industriji trgovine ljudima, otkrivši i brojne lokacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezane sa tom trgovinom". Američke vlasti izrazile su nadu i očekivanje da će nadležni organi u Crnoj Gori "tu informaciju energično i temeljno ispitati u dolazećim danima". "Od početka slučaja trgovine ljudima u Crnoj Gori...Vlada SAD je preko Konzulata u Podgorici i Ambasade u Beogradu urgirala kod Vlade Crne Gore da učini najviše što može da obezbedi da se odgovorni privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

Američka administracija kao jedan od ključnih ciljeva spoljne politike u Srbiji i Crnoj Gori i na Balkanu ističe borbu protiv trgovine ljudima. Vlada SAD pozvala je Vladu i Skupštinu Crne Gore da ubrzaju usvajanje i primenu reformskih zakona u pravosuđu, posebno Predlog zakona o državnom tužiocu.

Vladi Crne Gore upućen je poseban poziv da intenzivira napore na zaustavljanju trgovine ljudima, i da obezbedi da relevantne državne vlasti imaju potrebna pravna, politička i materijalna sredstva neophodna za ostvarivanje svoje uloge. "Kao znak podrške tim naporima, Vlada SAD povećaće procenat svoje pomoći Crnoj Gori, uključujući one nevladine organizacije koje su po našem mišljenju posvećene efikasnoj borbi protiv trgovine ljudima", navodi se u saopštenju koje je objavila američka ambasada u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.