Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD obustavljaju pomoć Srbiji

Vašington -- Kondoliza Rajs odlučila da ne potpiše odluku o nastavku pomoći Srbiji jer nije ispunjen uslov saradnje s Tribunalom.

Stejt department je objavio da državna sekretarka Kondoliza Rajs nije mogla da potvrdi da vlada u Beogradu u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu. Ta odluka rezultiraće obustavljanjem bilateralne pomoći Vladi Srbije u iznosu od sedam miliona dolara.

Humanitarna pomoć narodu Srbije i pomoć namenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jačanju demokratije i dalje će biti dostupna onima koji, kako je rečeno, rade na prevazilaženju prošlosti i koji su okrenuti budućnosti. Inače, Kongres je Zakonom o finansiranju operacija u inostranstvu za 2006. godinu Srbiji namenio 75 miliona dolara.

Stejt department je u saopštenju kojim je potvrđena odluka državne sekretarke podsetio da je u junu 2005. Kondoliza Rajs bila u mogućnosti da sertifikuje saradnju Beograda sa Haškim sudom, ali da je od tada ta saradnja bila jedva primetna. "SAD žele da jačaju veze sa Srbijom i pomognu joj da postane uspešna, bezbedna i demokratska zemlja integrisana u evroatlantske strukture. Međutim, Srbija mora da ispuni svoje međunarodne obaveze", saopšteno je u izjavi koju je potpisao portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

"Pozivamo vlasti u Beogradu da u potpunosti sarađuju sa Tribunalom u Hagu, što uključuje hapšenje i transfer preostalih optuženika, a posebno Ratka Mladića - kako bi se suočili sa pravdom u Hagu", kažu u Stejt departmentu i u tom kontekstu podsećaju na nedavnu izjavu srpskog premijera Koštunice da skrivanjem Ratko Mladić nanosi veliku štetu državi i nacionalnim interesima.

U Stejt departmentu kažu da je državna sekretarka Kondoliza Rajs spremna da preispita odluku da ne odobri nastavak pomoći Vladi Srbije ukoliko Beograd budućim akcijama pokaže da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore ocenilo je da je negativna ocena SAD o sertifikaciji dalje pomoći saopštena "sa nadom da će naša država ukloniti ovu prepreku koja je blokira da postane prosperitetna zemlja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.