Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU usamljene

BRISEL - Većina zemalja odbija da sledi stav SAD i EU da je Kosovo „jedinstven slučaj“ i u jednostrano proglašenoj nezavisnosti vidi opasno kršenje međunarodnog prava - ocenio je profesor političkih nauka na univerzitetu VLB u Briselu Bruno Kopjeters, preneo Tanjug.

- Samo četvrtina članica UN je zasada priznala nezavisnost KosovaÖ Velike zapadne sile nisu uspele da se pozovu na pravo na samoopredeljenje naroda, jer je ono striktno definisano međunarodnim pravom, pa su smislile >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << principe koje je, kasnije, Rusija iskoristila za priznavanje suvereniteta gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije - istakao je Kopjeters.

On je za Mond diplomatik ocenio da je taj proces doveo do „ključne promene u odnosima među državama“.

- Mirna koegzistencija država se do sada zasnivala na činjenici da se poštovalo pravo na teritorijalni integritet. Raskid s ovom praksom, priznavanje jednog secesionističkog entiteta protivno volji centralne države, čini krhkim mnoge multinacionalne države koje se suočavaju s autonomaškim ili separatističkim pokretima - ocenio je on i istakao da je priznavanje Kosova, takođe, protivno principu nemešanja u unutrašnje poslove, još jednim od ključnih principa međunarodnog poretka.

Nakon intervencije NATO u Srbiji 1999, naglasio je, SB UN je zamenio autoritet Srbije međunarodnom administracijom. Ali, „ta odluka je doneta u skladu s Poveljom UN i nije dovodila u pitanje teritorijalni integritet Srbije, koji je nasilno promenjen devet godina kasnije, priznavanjem nezavisnosti Kosova“, čime je SB UN stavljen pred „svršen čin“.

Kopjeters ističe da su zato SAD i ostale zemlje Zapada posegnule za tvrdnjom da je Kosovo „jedinstven slučaj“.

- Međutim, pobornici nezavisnosti Kosova su pogrešili u preteranom optimizmu. Oni su od početka smatrali da će snaga SAD i glavnih evropskih država biti dovoljna da se Kosovo brzo uključi u međunarodnu zajednicu - tvrdi on i dodaje da je „došlo stagnacije, pa je do sredine septembra Kosovo priznato od samo 47 država od 192, dakle od oko četvrtine zemalja sveta“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.