Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD demantovale vesti o zakupu vojnih baza i postrojenja

Vašington -- Ministarstva inostranih poslova i odbrane SAD odbacila su kao medijsku spekulaciju vest iz Brisela o navodnim pregovorima SAD s vlastima u Beogradu o zakupu vojnih baza i postrojenja u Jugoslaviji. U Vašingtonu se tim povodom ukazuje da je reč o potpuno "neosnovanoj informaciji" koja je, kako se podseća, pre godinu dana takođe bila lansirana iz jednog briselskog izvora, a potom demantovana sa američke strane. SRJ nije uključena u Partnerstvo za mir, što, kako se objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vašingtonu, isključuje mogućnost bilateralnog međudržavnog sporazuma o konkretnoj vojnoj saradnji s Beogradom. Ta vrsta kontakata SAD i SRJ je u početnoj fazi, u skladu s razvojem diplomatskih odnosa dve zemlje.

Administracija SAD ima podršku Kongresa u opredeljenju da tražena puna saradnja vlasti u Beogradu s Haškim tribunalom i prekidanje svih veza sa oružanim snagama Republike Srpske bude preduslov za uspostavljanje vojne saradnje SAD i SRJ. "Pored toga, očekujemo poništenje sudske presude iz Beograda o odgovornosti lidera država iz NATO za intervenciju 1999. Takvu akciju smatramo protivzakonitom, ta odluka je doneta u vreme Miloševićevog režima. Apsurdno je i neprihvatljivo da optuženi za ratne zločine imaju ovlašćenja da nametnu svoju volju narodu Jugoslavije i pravosudnom sistemu", rekao je tim povodom Nejtan Bejn, savetnik za Balkan sekretara za odbranu SAD Donalda Rumsfelda. Prema Bejnovim rečima, u iščekivanju rešavanja tih pitanja, "koja predstavljaju prepreku rapidnoj obnovi vojne saradnje dve zemlje", u Pentagonu se radi na 2 programa vezana, perspektivno, za SRJ. Jedan se odnosi na obuku kadrova, a drugi na pomoć u nabavci neophodne opreme za VJ. Međutim, kako je naglasio Bejn, realizacija tih inicijalnih programa čeka na prethodno ispunjavanje uslova koji su postavljeni Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.