Izvor: Blic, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD brinu "kontradiktorni signali" iz Srbije

Američke vlasti danas su izrazile zabrinutost zbog "kontradiktornih signala" koje Srbija šalje u vezi sa eventualnim proglašenjem nezavisnosti Kosova, saopšteno je u Vašingtonu.



"Ako se nasilje vrati na Kosovo, to ne može biti od pomoći i to bi u svakom slučaju značilo korak unazad za region, za Srbiju i za stanovništvo Kosova. Imajući u vidu da traju diplomatski pregovori, neumesno je i nepotrebno da bilo ko preti", izjavio je portparol Stejt departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tom Kejsi.

Portparol je najavio da će SAD o tom pitanju razgovarati sa srpskim zvaničnicima.

"Nisam siguran da smo do sada imali priliku da sa nekim porazgovaramo o tim konkretnim izjavama, ali smo u stalnim kontaktima i siguran sam da ćemo imati prilike da im izložimo naš stav", rekao je Kejsi.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je ranije da će Kosovo, ako proglasi nezavisnost, otvoriti "Pandorinu kutiju" i doprineti nesigurnosti u regionu. On je međutim, odbacio bilo kakve pretnje vojnom intervencijom od strane Beograda. U intervjuu za londonski "Fajnenšel tajms", Jeremić je istakao da će Srbija iskoristiti "sva pravna i diplomatska sredstva, ali ne bezbednosno-odbrambena", kako bi pokazala da ne prihvata eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj čin ništavan.

"Njujork tajms" i "Internešnel herald" tribjun preneli su, međutim, ocenu državnog sekretara u ministarstvu za Kosovo Dušana Prorokovića da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova opravdalo raspoređivanje srpskih snaga u pokrajini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.