SAD bi pristale na dalje pregovore

Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD bi pristale na dalje pregovore

Danijel Frid s predsednikom Tadićem (Beta)

Njujork, Priština -- Danijel Frid kaže da bi SAD pristale na produženje pregovora o Kosovu na još šest meseci. SB UN sutra o izveštaju UNMIK-a.

SAD i članice Kontakt-grupe smatraju da je plan Martija Ahtisarija za Kosovo dobar za nastavak pregovora Beograda i Prištine, ali ako bi to bio konkretan dijalog koji bi trajao još šest meseci, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara na konferenciji za novinare u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Podgorici posle razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

Nakon šestomesečnih pregovora usledila bi implementacija Ahtisarijevog plana ako se u pregovorima ne dođe do drugog dogovora.

Američki zvaničnik je ponovio da je stav SAD da nadgledana nezavisnost za Kosovo predstavlja "put napred" i dodao da će Vašington podržati "razvoj događaja" u skladu sa predlogom francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji je na poslednjem Samitu G-8 u Nemačkoj predložio da se pregovori o Kosovu nastave još šest meseci.

"Još uvek se može naći kompromisno rešenje u okviru Saveta bezbednosti", ocenio je Frid i najavio da će zvaničicima u Prištini sutra saopštiti da Amerika podržava nastavak pregovora i da želi da Sarkozijev plan uspe.

"Moje delovanje biće u tom pravcu, ali ću jasno podsetiti da je predsednik Džordz Buš u Albaniji rekao da je nadgledana nezavisnost najbolje rešenje za Kosovo", kazao je Frid.

Američki zvaničnik je ocenio da Ahtisarijev plan pruža zaštitu srpskoj zajednici na Kosovu, verskim objektima i manastirima.

Frid nije želeo da precizira da li bi Amerika podržala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istakavši da SAD prefereiraju da se rešenje za Kosovo pronađe u Savetu bezbedosti.

SB sutra o standardima na Kosovu

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra će biti predstavljeni izveštaji o radu UNMIK i sprovođenju standarda.

U izveštaju koji će o radu UNMIK-a predstaviti generalni sekretar UN Ban Ki Mun navodi se da, ukoliko ne bude doneta odluka o statusu Kosova, postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut od 1999.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Ban Ki Mun je ponovo ocenio da predlog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova "sadrži prave elemente za održivo rešenje" statusa.

Izveštaj Savetu bezbednosti predstaviće i šef UNMIK-a Joakim Riker. On je najavio da će se založiti za što skorije rešenje statusa Kosova.

Sutra o sednici parlamenta

Predstavnici Vlade Srbije i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Srbije trebalo bi sutra da počnu konsultacije o terminu održavanja sednice parlamenta o Kosovu.

Ranije je najavljeno da će sednica biti održana u julu, a poslanici bi na njoj trebalo da usvoje i novu rezoluciju o Kosovu. Pregovarački tim Beograda podneće na toj sednici izveštaj o toku razgovora o statusu Kosova.

Visoki predstavnik UN u poseti Kosovu

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i administratora Programa za razvoj UN Ad Melkert ocenio je danas u Prištini da je važno da se odobri rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

"Važno je da se u Savetu bezbednosti odobri rezolucija za Kosovo. Važno je da se oko tog pitanja ima jasan stav koji bi pomogao stabilnost regiona", rekao je Melkert.

Na početku dvodnevne posete Kosovu, Melkert je posetio selo Vidanje u Klini kako bi se bliže upoznao s tokom procesa povratka i integrisanja Srba. Melkert se sastao i sa opštinskim predstavnicima.

Funkcioner UN ocenio je da je proces povratka raseljenih lica u pokrajinu veoma važan.

"Dobro je stvoriti uslove za povratak. Ove poruke idu i u Ujedinjene nacije i one prikazuju zajednički život etničkih zajednica na Kosovu", rekao je Melkert, prenose mediji u Prištini.

Melkert je obećao nastavak angažovanja UNDP-a u procesu integracije povratnika u kosovsko društvo. Posle Kline, on će danas posetiti i Mitrovicu, a sutra će se u Prištini sastati s predstavnicima vlasti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.