SAD bi „mogle uvesti sankcije“ Kini ako Peking „okupira“ Hong Kong

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2020, 18:58

SAD bi „mogle uvesti sankcije“ Kini ako Peking „okupira“ Hong Kong

Savetnik američkog predsednika Robert O'Brajan rekao je u intervjuu za En-Bi-Si da bi SAD mogle uvesti sankcije Kini ako Peking „okupira“ Hong Kong sa predlogom zakona o nacionalnoj bezbednosti. Podsetio je da je Komunistička partija Kine obećala Velikoj Britaniji 1984. godine, prilikom potpisivanja zajedničke deklaracije, da će Hong Kong zadržati autonomiju i svoj životni stil do 2047. godine, prenose RIA Novosti. "Sada, 27 godina pre isteka ovog perioda, čini se da će ovim predlogom zakona o nacionalnoj bezbednosti oni zaista okupirati Hong Kong, a ako to urade, državni sekretar Pompeo verovatno neće moći da potvrdi da je to u skladu sa zakon iz 1992. godine i zakonom iz 2019. godine o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu, odnosno da Hong Kong održava visok stepen autonomije", rekao je on. Prema njegovim rečima, "malo je verovatno da će Hong Kong uspeti da ostane finansijsko središte Azije ako ga Kina iskoristi". Predlog Zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga je na dnevnom redu kineske skupštine. Šef uprave Hong Konga, Keri Lam je podržala razmatranje nacrta zakona, rekavši da njegovo usvajanje neće uticati na prava i slobode stanovnika tog područja. Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da će svaka odluka Kine koja utiče na autonomiju i slobode Hong Konga dovesti do toga da Vašington revidira svoj pristup. Dodao je da SAD osuđuju uključivanje u dnevni red kineske skupštine razmatranje o Hong Kongu kao dela nacionalnog projekta bezbednosti. "Time se zaobilaze njegove zakonodavne procedure i zanemaruje volja ljudi", dodao je Pompeo.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

VAŠINGTON PRETI SANKCIJAMA Trampov savetnik: Ukoliko Kina primeni zakon nad Hong Kongom SNOSIĆE POSLEDICE

Izvor: Blic, 25.Maj.2020, 00:37

Američka vlada verovatno će uvesti sankcije Kini ako Peking odluči da primeni zakon o nacionalnoj bezbednosti, kojim će dobiti veću kontrolu nad Hong Kongom, upozorio je danas savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.