SAD: U slučaju ruskog veta, odluka o Kosovu izvan SB

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: U slučaju ruskog veta, odluka o Kosovu izvan SB

Sjedinjene Američke Države oštro su danas upozorile Rusiju da će se, u slučaju da Moskva uloži veto na novi, šesti predlog rezolucije o Kosovu, čitav proces za rešavanje statusa te pokrajine "izmestiti" iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Lopta je na ruskoj strani terena. Sutra ćemo odlučiti kako da zatvorimo ovo pitanje. Sada je vreme da se vidi da li će Savet bezbednosti igrati značajnu ulogu u ovom procesu ili ne", rekao je novinarima američki ambasador pri UN Zalmaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kalilzad.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin danas nije želeo da komentariše novi američko-evropski predlog rezolucije, ali su ruski diplomati rekli agenciji Tanjug da je novi predlog zapada, koji je sinoć uvršten u formalnu proceduru Saveta bezbednosti, jednako neprihvatljiv kao i prethodnih pet verzija.

Pred sutrašnje konsultacije o novom dokumentu, SAD i članice EU računaju na podršku 13 članica Savetu bezbednosti, dok Kina još uvek nije definisala konačni stav o tom pitanju, držeći se prilično uzdržano tokom diplomatskog nadmudrivanja Moskve i Zapada.

"Jedna država stoji na putu odlučivanja šta će biti sledeći korak. Uloga je u rukama Rusije. Ako Rusija spreči Savet bezbednosti da deluje u ovom slučaju, proces će se pomeriti van Saveta bezbednosti", rekao je Kalilzad.

Kontakt grupa o Kosovu u Beču 25. jula

Svi napori u vezi Kosova još su usmereni na pregovore u Savetu bezbednosti u Njujorku, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, čiji je predstavnik izjavio i da će sledeći sastanak Kontakt grupe biti u Beču, 25. jula.

Povodom nagoveštaja da bi proces pregovora o budućem statusu Kosova, zbog nemogućnosti usvajanja nove rezolucije, čemu se protivi Rusija, mogao biti premešten pod okrilje Kontakt grupe, predstavnik Forin ofisa rekao je da se Britanija nada da će uskoro biti obezbeđeno donošenje nove rezolucije Saveta bezbednosti, koja će nalagati dalje pregovore.

Ivanko: Plan B u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti

Ukoliko ne bude usvojena rezolucija u Savetu bezbednosti UN, međunarodna zajednica ima plan "B" za Kosovo, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko, ne navodeći detalje rezervnog plana.

Ivanko je rekao da međunarodna zajednica ima plan koji će biti otkriven u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Ivanko, međutim, nije želeo da otkriva detalje tog plana niti šta će UNMIK preduzeti u tom slučaju.

Kušner: Ne verujem u kompromis sa Rusijom

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner izrazio je danas sumnju u postizanje kompromisa s Rusijom u Ujedinjenim nacijama oko nacrta rezolucije o budućem statusu Kosova.

"Ja se nadam u kompromis s Rusima o rezoluciji, ali sumnjam da će do njega doći", izjavio je Kušner posle razgovora s britanskim kolegom Dejvidom Milibendom u Parizu, dodajući da se "čini da Rusi neće prihvatiti (novi nacrt razolucije)".

"Pod tim uslovima neće biti sporazuma i pod tim uslovima neće biti rezolucije", rekao je šef francuske diplomatije, javila je agencija Rojters.

Sejdiu: Tražićemo ubrzanje procesa utvrđivanja statusa

Pregovaračka ekipa Kosova tražiće od američke državne sekretarke Kondolize Rajs tokom susreta 23. jula ubrzanje procesa utvrđivanja statusa pošto je Kosovo spremno za nezavisnost, rekao je danas predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

On je posle sastanka Pregovaračkog tima Prištine izjavio da su "izvršene sve pripreme za sastanak sa sekretarkom Rajs".

"Imamo veliko poštovanje za doprinos SAD Kosovu. Za nas je značajno da insistiramo da se ovaj proces brzo završi i da se ceo posao okonča priznavanjem nezavisnosti Kosova, na dobrobit njegovih građana", rekao je Sejdiu.

On je dodao da kosovska strana ne insistira da se nezavisnost dogodi ovog ili onog datuma, ali očekuje da to bude u kratkom vremenu.

Ocenjujući da zbog ruskog neslaganja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ima malo šansi da "prođe rezolucija o Kosovu", Sejdiu je dodao da je značajno da "idemo u korak sa svima onima koji podržavaju Kosovo i da se proces okonča".

Premijer Kosova Agim Čeku je izjavio da, iako se saglasio da se na sastanku sa Kondolizom Rajs ne traži utvrđivanje datuma za okončanje procesa utvrđivanja statusa, "ipak misli da treba odrediti rok za nezavisnost Kosova".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.