SAD: Srbija i terorizam

Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Srbija i terorizam

Vašington -- Srbija je voljna da sarađuje sa SAD u širokom spektru pitanja, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o terorizmu u svetu.

"Srpska vlada konstantno ispoljava veliku posvećenost antiterorističkim operacijama", ističe se u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta u Vašingtonu. To uključuje bezbednost granica, podelu informacija, antiteroirističko finansiranje i kontrolu izvoza.

U izveštaju se podseća da su Srbija i SAD potpisale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum o borbi protiv širenja oružja za masovno uništavanje koji je, kako je navedeno, "privremeno na snazi do njegovog potpisivanja i čeka da bude ratifikovan u srpskom parlamentu".

Iako je Beograd, kako se navodi, spokojan po pitanju eventualnih napada međunarodnih terorista u Srbiji, "srpski zvaničnici su zabrinuti za mogućeg porasta tranzita terorista sa Bliskog istoka kroz Srbiju", piše u izveštaju.

Ekstremisti nastavljaju nasilje

Ekstremisti na Kosovu, koji deluju individualno i u grupama, nastavljaju da čine nasilje, napadajući ponekad vladine i zgrade UN, navodi se u godišnjem izveštaju o terorizmu na sajtu Stejt departmenta.

Navodi se da je prošle godine na Kosovu izvedeno oko 15 napada pojedinaca ili grupa koji su koristili ručne granate, rakete, eksplozivne naprave i vatreno oružje, a u tim napadima bilo je nekoliko mrtvih i ranjenih.

Konstatuje se da UNMIK nadgleda nevladine organizacije za koje se sumnja da finansiraju islamske i albanske ekstremističke pokrete i da se smatra da je samo nekoliko od više od 400 nevladinih organizacija, koje su aktivne na Kosovu, umešano u sumnjive poslove.

Službe UNMIK-a, kako se naglašava u izveštaju, zahtevaju sprečavanje ekstremista da se koriste nevladinim organizacijama kako bi osigurali uporište na Kosovu.

Napori Kosova u borbi protiv terorizma osujećeni su loše čuvanim granicama, koje lako prolaze pojedinci koji se bave švercom ljudi ili dobara, ocenio je Stejt department.

Dragišić: Terorizam u Srbiji moguć

Neki domaći analitičari ocenjuju da izveštaj Stejt departmenta predstavlja realnu sliku na terenu, a da su terorističke ćelije koje imaju svoje baze na Kosovu i u Bosni glavna pretnja Srbiji.

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da mogućnost da dođe do terorističkog napada na gradove u Srbiji postoji.

"U određenim političkim okolnostima ti napadi mogu postati vrlo verovatni. Ukoliko Albanci ne budu zadovoljni konačnim statusom Kosova, u tom slučaju mi možemo očekivati da dođe do eskalacije takvog nasilja", smatra on.

"Postoji vrlo naivna računica da, ukoliko se Kosovu da nezavisnost, da smo u potpunom oslobođeni opasnosti od terorizma", kaže on.

"Islamističke grupe koje deluju, njima je nezavisnost Kosova čak i manje od taktičkog cilja. Njima nezavisnost Kosova praktično ne znači, njihovi ciljevi su mnogo drugačiji, oni se odnose na globalne ciljeve terorističke mreže", smatra on.

"Ukoliko Kosovo bude dobilo nezavisnost i sekularnu vladu, na Kosovu bi takođe buknula pobuna islamista i želja da Kosovo postane islamska država", smatra Dragišić.

Zoran Dragišić smatra da službe koje se bave borbom protiv terorizma veoma ozbiljno shvataju činjenicu da se Srbija nalazi na tranzitnom području i da se u okolini nalaze terorističke baze

"Generalno gledano, mislim da je Srbija ugrožena i moramo da to imamo u glavi i moramo da se pripremimo na ono što može da nam se dogodi", smatra on.

Kao glavno utočište terorista na Balkanu, Stejt department vidi Bosnu i Hercegovinu, za koju kaže da je i dalje slaba država, što koriste teroristi stvarajući na njenom tlu svoja skloništa i čineći je potencijalnim mestom za planiranje terorističkih operacija širom Evrope.

O tome u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.