SAD: Slučaj Kovačevića ozbiljan

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Slučaj Kovačevića ozbiljan

Miladin Kovačević (blic.rs)

Vašington, Beograd -- Gonzalo Galjegos iz Stejt departmenta kaže da je Miladinu Kovačeviću, zbog Interpolove poternice, onemogućen ulazak u 180 država.

Galjegos je podsetio da je rok da se Miladin Kovačević suoči sa optužnicom u Njujorku istekao 1. avgusta. Američko pravosuđe tereti Miladina Kovačevića za učešće u tuči u kojoj je teško povređen njegov američki kolega sa univerziteta u Njujorku i zahteva od srpskog pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga izruči.

"Verujemo da treba da bude izveden pred lice pravde i da mu se sudi za dela za koja je optužen. Sarađujemo sa srpskom vladom kako bismo osigurali da do toga dođe", kazao je Galjegos.

Pregovori porodice sa SAD

Ministarstvo pravde Srbije posreduje u pregovorima između porodice Miladina Kovačevića i predstavnika administracije SAD, piše Blic.

Dijalog između američkih predstavnika i porodice Kovačević je uspostavljen, a da li će biti postignut dogovor znaće se tokom ove ili iduće nedelje. Srpsko ministarstvo je omogućilo da dođe do razgovora, ali ne može ništa više da uradi, rekao je izvor beogradskog lista.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Glasa Amerike da li Stejt department podržava inicijativu senatora iz Njujorka Čarlsa Šumera, koji najavljuje da će zahtevati od Kongresa da "zbog slučaja Kovačević preispita nastavljanje pomoći SAD Srbiji u vrednosti 50 miliona dolara".

"Taj slučaj shvatamo veoma ozbiljno. Ambasador i drugi viši zvaničnici u Ambasadi (u Beogradu), kao i službenici u Stejt departmentu, uključeni su u taj slučaj od početka", rekao je Galjegos.

Podsećajući da se Kovačević nije pojavio na saslušanju 1. avgusta, na koje je bio pozvan, senator Šumer je zatražio sankcije protiv Beograda ukoliko ne bude bilo saradnje u tom slučaju.

"Postojao je rok - 1. avgust, koji je utvrdio Stejt department. On nije poštovan", izjavio je Šumer, senator demokrata iz države Njujork.

Šumer i senatorka Hilari Klinton, takođe iz Demokratske partije, zapretili su Srbiji "ozbiljnim posledicama" ako ne bude sarađivala u slučaju Kovačević.

Miladin Kovačević (21), koji se školuje u SAD, početkom maja učestvovao je u tuči sa svojim američkim kolegom Brajanom Štajhnauerom, u baru Univerziteta u Bingemtonu, na severu države Njujork.

Štajhnauer je u komi, a Kovačević je optužen za prebijanje kolege i nanošenje teških telesnih povreda.

Pošto je iz pritvora pušten uz kauciju od 100.000 dolara, vratio se u Srbiju. Mada je pasoš predao američkim vlastima, uspeo je da napusti SAD tako što mu je u konzulatu Srbije u Njujorku data privremena putna isprava.

"Nećemo biti zadovoljni dok se Kovačević ne vrati u SAD i izađe pred lice pravde", rekao je senator Šumer.

Roditelji odbeglog studenta rekli su na konferenciji za novinare početkom jula u Beogradu da on nije učinio to za šta ga optužuju u SAD, već da je pokušao da razdvoji učesnike tuče u baru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Kovačević na sud u Njujork, ili - ozbiljne posledice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2008

VAŠINGTON - Predstavnik Stejt Departmenta Gonzalo Galjegos podsetio je da je rok da se državljanin Srbije Miladin Kovačević pojavi i suoči sa optužnicom u Njujorku istekao 1. avgusta, i da mu je na osnovu Interpolove poternice onemogućen ulazak u 180 država...Američko pravosuđe tereti Miladina...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.