SAD: Samo nezavisnost za stabilnost

Izvor: B92, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Samo nezavisnost za stabilnost

Vašington, Njujork -- Samo nezavisnost Kosova može doneti stabilnost na Balkanu, ocenila je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs.

Ona smatra da bi Evropa trebalo da se pridruži SAD u podršci davanju državnog statusa Kosovu. U intervjuu agenciji Rojters, ona je rekla da pregovori u kojima posreduju predstavnici SAD, Rusije i EU imaju šansu da postignu "prijateljski ishod" čak iako se Priština i Beograd ne slože o konačnom statusu Kosova.

"Ali, Kosovo će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisno. Mi smo posvećeni tome. To je jedino rešenje koje će potencijalno doneti stabilizaciju Balkana umesto destabilizacije", rekla je Kondoliza Rajs.

Državna sekretarka SAD je rekla i da je zabrinuta što nijedna strana neće ozbiljno pregovarati, budući da je Srbija uverena u ruski veto na rezoluciju koja bi priznala nezavisnost Kosova, dok kosovski Albanci osećaju da mogu računati na američko priznanje jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Rekli smo Kosovarima da ne smatramo jednostrano proglašenje nezavisnosti veoma dobrom idejom", rekla je Kondoliza Rajs, premda su neki niži zvaničnici SAD sugerisali da će Vašington priznati takav čin.

Na pitanje kada očekuje da će biti određen konačan status Kosova, ona je rekla da će za tu odluku biti potrebna saradnja SAD i Evrope.

"Evropljani znaju da je Balkan ipak mnogo bliži Evropi nego SAD i ako im je potreban stabilan Balkan, moraće da donesu tešku odluku i urade pravu stvar", rekla je ona.

Galjak: Budućnost Kosova veoma blizu EU

"Budućnost Kosovo vidimo veoma blizu EU i u potpunosti smo spremni da podržimo proces stabilizacije Kosova onda kada pitanje statusa bude rešeno", izjavila je portparolka visokog predstavnika EU za bezbednost i saradnju Kristina Galjak, uoči direktnih razgovora Beograda i Prištine u Njujorku.

"Još je teško prognozirati na koji način će EU, ali i međunarodna zajednica u budućnosti biti angažovane na Kosovu. Međutim, EU će sasvim izvesno na svaki mogući način biti angažovana, čak i u pogledu bezbednosti tog dela Evrope", izjavila je Galjakova za Radio Dojče vele.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.