Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Rano za priču o statusu Kosova

Vašington, Priština -- Portparol Stejt departmenta Ričard Baučer kaže da SAD i međunarodna zajednica imaju isti stav o Kosovu.

"Taj stav je da je preuranjeno sada razmatrati opcije statusa Kosova. Administracija SAD podržava rezoluciju 1244 i plan Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji podrazumeva ocenu sprovođenja Standarda na Kosovu sredinom 2005. Ako ta ocena bude pozitivna, međunarodna zajednica će pokrenuti politički proces za početak razgovora o statusu Kosova", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Baučer.

"Zato pozivamo Kosovo da nastavi napore za sprovođenje svih standarda, smatramo da je u tom pogledu ostalo još dosta posla", rekao je on.

Solana: Još dosta posla

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana kaže da će razgovori o budućnosti Kosova početi po ostvarenju dovoljnog napredak u domenu Standarda. "Još mnogo toga ostaje da se uradi, naročito kada je reč o zaštiti manjinskih zajednica i stvaranju multietničkog drustva, iako već i sada postoji napredak u mnogim domenima", kaže Solana za "Blic".

Solana je rekao da EU ohrabruje kosovske Srbe i Beograd da se ponovo angažuju na planu dostizanja Standarda radi promovisanja napretka u domenima koji se odnose na bezbednost, slobodu kretanja, decentralizaciju i povratak.

Poziv na dogovor

Kontakt-grupa je kosovske političare pozvala da postignu konsenzus o reformi lokalne uprave. Poziv predstavnika SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije kosovskim političarima upućen je kao reakcija na zahtev Demokratske partije Kosova Hašima Tačija da pitanje decentralizacije bude stavljeno na dnevni red Skupštine Kosova.

Predstavnici zapadnih zemalja navode da je ulazak Slaviše Petkovića u Vladu Kosova dobar korak, a italijanski zvaničnik Paskal Salzano navodi da treba učiniti više za uključivanje srpskih političkih predstavnika na Kosovu u Radnu grupu za decentralizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.