Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Napredak i pored problema

Vašington -- Predstavljen je izveštaj Stejd dipartmenta o stanju ljudskih prava u svetu. Pozitivna ocena stanja u SCG uprkos problemima.

SAD su 2004. pružale materijalnu i stručnu pomoć SCG u naporima sprovođenja vladavine zakona i poštovanju ljudskih prava, a to će nastaviti i ubuduće, navodi se u godišnjem izveštaju američkog Stejt dipartmenta o pomoći koju američka administracija pruža razvoju demokratije u svetu.

Dokument koji je objavljen u Vašingtonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavlja nastavak izveštaja o stanju ljudskih prava u svetu, objavljenog prošlog meseca, a u novom tekstu naglasak je stavljen na američku tehničku i drugu vrstu pomoći vladama, nevladinom sektoru i nezavisnim medijima u razvoju demokratije.

U delu koji se odnosi na SCG ističe se važnost predaje svih optuženih za ratne zločine tribunalu u Hagu.

Godine 2004. SAD su pomagale napore Srbije da unapredi vladavinu zakona, a gonjenje ratnih zločinaca je integralni deo tog cilja, navodi se u izveštaju Stejt dipartmenta. SAD insistiraju na tome da je saradnja sa Haškim sudom preduslov za punu evroatlantsku integraciju, kaže se u dokumentu.

Ista ocena se ponavlja u delu koji se odnosi na vojnu saradnju. Kako se navodi, Vašington je i dalje aktivno uključen u podsticanje sistematskih vojnih reformi da bi se obezbedila civilna kontrola nad vojskom i poštovanje ljudskih prava. Iako SAD nastavljaju izvesnu vojnu saradnju sa SCG uključujući obrazovne programe za oficire srednjeg ranga američka vlada je punu vojnu saradnju uslovila saradnjom sa Haškim sudom.

Kao problemi u oblasti ljudskih prava navodi se policijsko prebijanje zatvorenika i maltretiranje građana, nedovoljno efikasan rad sudstva i njegova podložnost političkim uticajima.

Kada je reč o Kosovu, konstatuje se napredak postignut u izgradnji demokratskih institucija, ali i navodi da treba uraditi još dosta toga u učvršćivanju multietničkog društva koje će obezbediti zaštitu i slobodu kretanja za sve a posebno kosovske Srbe. U delu koji se odnosi na Crnu Goru kao problemi se navode policijska surovost, kao i trgovina ženama.

Izveštaj je u Vašingtonu predstavila Kondoliza Rajs, američki državni sekretar, a u njemu je obrađena situacija u gotovo 100 zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.