S kim pregovaraju demokrate

Izvor: Politika, 17.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S kim pregovaraju demokrate

Uprkos načelnom dogovoru radikala, socijalista i narodnjaka o formiranju vlade, u DS-u ne deluju uznemireno, ponavljajući da veruju da će upravo oni obrazovati novu srpsku vladu

Predsedništvo Demokratske stranke odlučilo je juče, kako je saopšteno, „da intenzivira pregovore o formiranju koalicije na republičkom i lokalnom nivou sa svim strankama sa kojima je moguće ostvariti program nastavka evropskih integracija, ekonomskih reformi, boljeg života građana i društvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << solidarnosti”. Demokratska stranka i lista „Za evropsku Srbiju” preuzeće odgovornost za formiranje socijalno odgovorne vlade, koja će štititi nacionalne interese, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i koja će uvesti Srbiju u Evropsku uniju, navedeno je u saopštenju DS-a, ali nije precizirano sa kojim strankama demokrate pregovaraju.

Informativna služba predsednika Srbije ranije je saopštila da je lider DS-a Boris Tadić u „neformalnim konsultacijama” ponudio koaliciji okupljenoj oko Socijalističke partije Srbije formiranje socijalno odgovorne vlade koja bi obezbedila bolji život svim građanima. Ubrzo se, međutim, iz Moskve, gde je otputovao juče, oglasio i predsednik SPS-a Ivica Dačić, demantujući da socijalisti pregovaraju sa DS-om, jer, kako je rekao, već razgovaraju sa DSS-NS, a kao ozbiljna partija ne mogu da pregovaraju na više strana.

Usledilo je, međutim, obaveštenje iz DS-a u kojem se precizira da je ta stranka, odlukom predsednika Izvršnog odbora Marka Đurišća, započela „proces neformalnih pregovora za formiranje opštinskih i gradskih organa vlasti u Srbiji”.

„Lokalni odbori DS-a su odlukom predsednika Izvršnog odbora ovlašćeni da vode pregovore sa SPS-om, kao i sa drugim strankama i grupama građana sa kojima postoji programska bliskost i zajednički principi razvoja lokalne samouprave”, navedeno je u saopštenju DS-a.

Inače, dan pošto su SRS i koalicije DSS-NS i SPS-PUPS-JS utvrdile principe za formiranje nacionalne Vlade Srbije, nastupila je mala pauza u pregovorima, pre svega zbog toga što su neki od ključnih igrača u inostranstvu – Tomislav Nikolić u Hagu, a Ivica Dačić u Moskvi.

Tu pauzu su, međutim, iskoristili lideri DS-a i DSS-a, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, da razmene saopštenja u kojima su se međusobno optuživali za prekrajanje izborne volje građana. Tadić je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da su građani „glasali u velikoj većini za jaku i stabilnu Srbiju sa jasnom evropskom perspektivom, a ne za izolacionističku vladu koju bi prividno vodio Vojislav Koštunica, a čiji bi stvarni šef bio Vojislav Šešelj”.

Koštunica je, s druge strane, naglasio da će DSS-NS poštovati iskazanu volju građana na izborima koju može predstavljati samo 126 poslanika i upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka.

Uprkos načelnom dogovoru radikala, socijalista i narodnjaka, u DS-u juče nisu delovali uznemireno. U nezvaničnim razgovorima, predstavnici stranke najčešće su ponavljali da veruju da će upravo oni formirati novu srpsku vladu, ali i da „ne sede skrštenih ruku”, da održavaju „neformalne kontakte” sa potencijalnim partnerima, kao i da će, kako kažu, „sve da bude u redu”.

Intenziviranje razgovora o vladi, istovremeno, najavili su i „narodnjaci”, kako bi, prema rečima portparola DSS-a Andreje Mladenovića, što pre bio potpisan koalicioni sporazum između DSS-NS, SRS i SPS-PUPS-JS, koji će omogućiti formiranje „nove nacionalne vlade i formiranje lokalnih vlasti u oko 140 opština u Srbiji”.

Da su demokrate krenule u pregovore, osim Tadića, juče je potvrdio i Dragan Đilas, predsednik beogradskog odbora DS-a, koji je na konferenciji za novinare rekao da su svi razgovori „prebačeni na republički nivo”.

Na to da sve ipak nije toliko izvesno koliko se trude da pokažu u DS-u, mogla bi da ukaže i izjava Marka Đurišića, predsednik IO demokrata koji je ocenio da se obistinjuje predizborno upozorenje liste „Za evropsku Srbiju” da postoji „opasan i unapred dogovoren pakt Šešelj – Koštunica”, o čemu, kako se navodi u njegovoj izjavi za medije, svedoči „odlazak delegacije SRS-a u Hag po instrukcije u vezi sa pravljenjem vlade”.

Na sličan način mogla bi da se protumači i Đilasova primedba da je siguran da Tadić neće dozvoliti da na beogradskom i republičkom nivou vlast formiraju različite koalicije stranaka.

Optimističkiji tonovi iz redova demokrata, međutim, stizali su od portparola DS-a Jelene Trivan, koja je za Tanjug izjavila da će lista „Za evropsku Srbiju” u što kraćem roku završiti započete konsultacije i oformiti novu demokratsku, evropsku Vladu Srbije. Slično uverenje izneo je, u pisanoj izjavi, i potpredsednik DS-a Dušan Petrović, dodavši da će njihovi saveznici biti „one stranke koje se zalažu za socijalnu pravdu i za reforme koje će omogućiti ravnomerni ekonomski razvoj, bolje plate i penzije, više investicija i radnih mesta”.

Time, zapravo, kao da još jednom poručuje da demokrate najozbiljnije računaju da će u novoj vlasti sarađivati sa socijalistima i njihovim koalicionim partnerima, Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom, koje javno insistiraju, upravo, na principima socijalne pravde.

Jedan od lidera koalicije okupljene oko SPS-a, Dragan Marković Palma, predsednik JS, izjavio je juče da će oni pregovarati sa DS-om, u slučaju da propadnu pregovori sa SRS-om i DSS-om.

– Razgovaraćemo i sa DS-om, nećemo da dozvolimo da Srbija stane i da stane život u Srbiji – rekao je Marković agenciji Beta, dodavši da su dosadašnji razgovori koalicije SPS-PUPS-JS sa radikalima i DSS tek početak, i da dogovoreni principi ne znače još ništa: „To je šest principa koje su imale sve političke partije osim stranaka Čedomira Jovanovića i Rize Halimija”.

Predsednik JS rekao je da je protiv toga da se poništava potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Marković je to rekao komentarišući izjavu lidera Nove Srbije Velimira Ilića da je on samo protiv toga da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju poništi na prvoj sednici Skupštine.

– Ja sam protiv poništavanja SSP-a, a isto tako sam za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, jer to piše u Rezoluciji 1244 Saveta bezbedbosti Ujedinjenih nacija. U SSP postoji član 135. koji govori o poštovanju Rezolucije 1244 i to je završena priča - naveo je Marković.

M. R. Petrović - M. Albunović

------------------------------------------------------------------

Gužva u LDP-u

Jučerašnji dan obeležilo je i prilično veliko interesovanje međunarodnih predstavnika za pregovore o formiranju srpske vlade.

„Politici” je, naime, juče u LDP-u potvrđeno da su u ranim jutarnjim časovima sedište ove stranke posetili šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras, direktor Direkcije Evropske unije za zapadni Balkan Štefan Lene, kao i američki ambasador Kameron Manter. Njima je juče, kako saznaje naš list, lider LDP-a Čedomir Jovanović potvrdio stav da ova stranka neće ulaziti u vladu sa socijalistima, ali da će kao konstruktivna opozicija podržati svaki proevropski zakon i predlog eventualne vlade DS i SPS-a.

Sa Leneom je juče razgovarao i predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

----------------------------------------------------------------

Vučić: Nije bilo reči o kadrovima

Pregovori o formiranju buduće vlade između Srpske radikalne stranke, koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, i Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, biće nastavljeni po povratku Tomislava Nikolića iz Haga i Ivice Dačića iz Moskve, kazao je juče generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić.

On je zadovoljan dogovorom o principima buduće vlade o kojima su se ove stranke saglasile, ali je kazao da do sada nije bilo reči o premijeru niti o bilo kom drugom kadrovskom rešenju, napominjući da će se SRS „truditi da izbegava” takozvani feudalni princip podele resora.

Generalni sekretar radikala je upozorio „onaj deo režima kojim rukovodi Boris Tadić da ne pokušavaju neredima i nasiljem da ostanu na vlasti”.

Kada je reč o gradskoj vladi Beograda, Vučić je rekao da pregovori i dalje traju, da se bliže „konačnom rešenju”, ali da još nisu došli do mesta gradonačelnika.

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: Koštunici bi šef bio Šešelj

Predsednik Srbije Boris Tadić ima neformalne konsultacije sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije i predlaže joj formiranje socijalno odgovorne vlade koja bi obezbedila bolji život svim građanima, saopštila je juče pres-služba predsednika republike.

Tadić smatra da izborna volja građana mora da se poštuje i da je za listu Za evropsku Srbiju, kojoj su građani ukazali najveće poverenje, potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om, koja će nastaviti evropske integracije, braniti Kosovo u sastavu Srbije i raditi na principima privrednog jačanja i socijalne pravde.

Predsednik republike ističe da su građani Srbije glasali u velikoj većini za jaku i stabilnu Srbiju sa jasnom evropskom perspektivom, a ne za izolacionističku vladu koju bi prividno vodio Vojislav Koštunica, a čiji bi stvarni šef bio Vojislav Šešelj.

– Građani na izborima nisu glasali za mučnu postizbornu matematiku kojom bi se prekrajala volja građana i dramatično menjao strateški kurs zemlje. Demokratska stranka Srbije, u izbornoj kampanji, nije saopštila biračima da će voditi Šešeljevu politiku. Od izbornog fijaska brane se manipulacijom i prekrajanjem izborne volje građana – ocenio je Tadić. – Zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Koštunica sada želi da kazni Srbiju. Zato ću svim demokratskim sredstvima braniti narodnu volju i strateško opredeljenje koje su građani Srbije svojim glasovima potvrdili dva puta u samo nekoliko meseci – rekao je predsednik Tadić.

---------------------------------------------------------------------------

Koštunica: Tadićeve besmislice govore o njemu

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da će koalicija DSS – Nova Srbija poštovati iskazanu volju građana na izborima koju može predstavljati samo 126 poslanika i upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka.

– Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije i da saglasno osnovnim načelima demokratije i saglasno Ustavu Srbije samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije – istakao je Koštunica u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je primetio da „do sada još niko osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama”.

– Ta besmislica najbolje i sve govori o onome ko je izrekao i ko se još pri tom poziva na demokratiju – ocenio je lider DSS-a.

[objavljeno: 17/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.