S Erdoganom na čelu, Turska bira premijera

Izvor: Akter, 21.Avg.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S Erdoganom na čelu, Turska bira premijera

Novoizabrani predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, sastao se danas s visokim zvaničnicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja, na razgovorima o izboru novog lidera partije i novog premijera, koji će ga zameniti na oba položaja.

Izbor premijera i lidera stranke trebalo bi da bude potvrđen na posebnom kongresu partije sledeće sedmice.

Bez obzira na izbor novog premijera, očekuje se da će Erdogan, koji je na čelu turske politike bio više od 10 godina, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kao predsednik zadržati najveća ovlašćenja.

Novi turski predsednik je nagovestio da namerava da održi strogu kontrolu vlade, transformišući do sada uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika.

Erdogan je najavio i da će sazivati i pradsedavati sastancima Kabineta, preneo je AP.

Erdogan, koji je pobedio na prvim direktnim predsedničkim izborima u zemlji, zvanično će preuzeti dužnost šefa države 28. avgusta, a na mestu premijera želi odanog čoveka koji će držati partiju na okupu i osvojiti većinu na opštim izborima sledeće godine, navodi agencija.

Kao najjači kandidat pominje se šef diplomatije Ahmet Davutoglu, koji je vodio tursku spolju politiku od 2003. kao ministar i kao savetnik.

Kao još jedan kandidat, navodi se i Binali Jildirim, bivši ministar saobraćaja i blizak Erdoganov saradnik.

Dosadašnji predsednik Abdulah Gul, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za premijera, razišao se s Erdoganom, pa mu se nedavno i

javno suprotstavio, zbog neslaganja s pokušajem vlade da zatvori Tviter i Jutjub u Turskoj.

Predsednici Turske do sada su birani u parlamentu, ali se Erdogan, čija je partija tražila da se povuče posle trećeg mandata, odlučio za direktne izbore.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan danas o novom premijeru

Izvor: B92, 21.Avg.2014

Novoizabrani predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obavio je danas konsultacije oko novog premijera...Novoizabrani predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se danas s visokim zvaničnicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), na razgovorima o izboru novog lidera partije i novog premijera,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.