Ružić: Rekonstrukcija za budućnost

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Rekonstrukcija za budućnost

Beograd -- Socijalisti smatraju da rekonstrukciji vlade treba pristupiti na stručan način kako bi se napravio zakon o ministarstvima koji bi važio i za buduće vlade.

"Ovo će biti inicijacija tog procesa", najavio je šef poslaničke grupe SPS-JS u Skupštini Srbije Branko Ružić.

Ružić je u "Kažiprstu" B92 rekao da je stav socijalista da se rekonstrukciji vlade pristupi na stručan način, kako bi se postigla optimizacija njenog rada.

On je dodao da će predlog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je u ponedeljak izneo premijer Mirko Cvetković, biti model koji će dovesti do sažimanja i spajanja određenih ministarstava i da će biti primenjen model prihvatljiv i za G17 plus.

Ružić je dodao da je važno da se rekonstrukcija vlade završi što pre i dodao da će naredni korak predstavljati usvajanje izmena Zakona o ministarstvima, kojim će biti definisan broj ministarstava.

Na pitanje da li je Predsedništvo SPS-a odlučilo da ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić ode iz vlade, šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić je odgovorio da se Predsedništvo socijalista ne odnosi prema važnim pitanjima "na pojednostavljen način" i da se ne opredeljuje personalno, već govori o konceptu.

Predsedništvo SPS-a odlučilo je da podrži model koji je predložen od koalicionih partnera, "rekonstrukciju kroz koju će biti sačuvan dignitet i autoritet, pre svega, naše stranke, naših ministara i njihovog rada", kazao je Ružić, koji je i predsednik Izvršnog odbora socijalista.

On je dodao da se do konačnog dogovora neće u javnosti objavljivati imena ministara koji bi izašli iz vlade.

Upitan da li će izbori biti u regularnom roku, Ružić je odgovorio da je 2011. predizborna godina i da "kada prođe 11. maj ove godine, svaki termin potom - do 11. maja 2012. je regularni rok".

Ružić se osvrnuo i na izjavu funkcionera DS Dragoljuba Mićunovića da država treba da zauzme kategoričan stav prema zemljama koje krše ljudska prava, pa i prema događajima u Libiji, rekavši da se ne smeju kršiti ljudska prava, ali da odnos prema severnoafričkim zemljama mora biti "prema interesima građana Srbije".

Upitan da li će SPS glasati za ukidanje zakona o ukidanju diplomatskih, službenih i specijalnih viza građana Libije, Ružić je odgovorio da taj propis može da bude povučen iz procedure, ukoliko je problematičan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.