Ruskim gasom do Brisela

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskim gasom do Brisela

Na pomolu kompromis u vladajućoj koaliciji, prema kome bi DSS pristao na potpisivanje sporazuma sa EU, a DS na ugovor sa ruskim „Gaspromom”

Dve najjače stranke u vlasti, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, blizu su dogovora o potpisivanju dva važna međunarodna ugovora sa Evropskom unijom i Rusijom, tvrde izvori „Politike” u vladajućoj koaliciji.

Narednih dana, pre nego nedelja, a najverovatnije između dva izborna kruga, Srbija bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali i sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike sa Ruskom Federacijom, iako su to do sada kočile dve ključne stranke u vlasti. DS je bio rezervisan prema sporazumu sa Rusima, a DSS je, tačnije premijer Vojislav Koštunica, sporazum sa EU uslovljavao garancijama da ovaj savez neće slati svoju misiju na Kosovo bez saglasnosti Srbije.

Da je dogovor blizu, tvrde upućeni, dokazuju uočljivi napori evropskih struktura da stvore uslove za potpisivanje SSP-a i da za sporazum pridobiju neodlučne ili protivnike sa obe strane pregovaračkog stola.

Kao opipljiv dokaz obećane bolje budućnosti, Srbiji je juče ponuđeno da, pre nego što je najavljivano, počne pregovore o ukidanju viza za EU.

Evropska komisija je tako dva dana pred izbore i dva meseca pre nego što je planirano odobrila da 30. januara počnu pregovori o potpunom ukidanju viza za građane Srbije koji putuju u EU. Uslov za stavljanje na belu listu, kako je to juče rekao i savetnik vicepremijera Božidara Đelića Vladimir Todorić, jeste potpisivanje SSP-a.

Da podsetimo, „Politika” je pre pet dana pisala da bi EU mogla da ubrza pregovore o beloj listi što DS namerava da upotrebi za ubeđivanje DSS-a da se uzdrži od obaranja sporazuma sa Unijom. Inače, ovaj sporazum do sada su sve zemlje kojima je ponuđen prihvatale oberučke i Srbija je prva zemlja koja se dvoumi oko njegovog potpisivanja. Koliko je to neobična situacija i za EU najbolje možda ilustruje informacija da je Koštuničin pokušaj uslovljavanja Evropske unije – premijer je tražio da EU bira između potpisivanja sporazuma sa Srbijom i slanja misije na Kosmet –

skoro do besa doveo evropskog komesara za proširenje EU Olija Rena. Kako tvrde izvori „Politike” u diplomatskim krugovima, Ren je zbog toga preporučio novom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu da odloži svoju posetu Beogradu. Bramerc je juče potvrdio da u Beograd neće dolaziti pre februara i da je do tada na snazi negativna ocena saradnje Srbije sa Hagom koju je dala Karla del Ponte.

Diplomatski izvori našeg lista, međutim, tvrde da se u Briselu poslednjih dana razrađuje plan po kome bi se sporazum potpisao u dve etape, čime bi se izbeglo da Holandija, koja se protivi da se Srbiji ponudi potpisivanje pre nego što se Ratko Mladić nađe u Hagu, blokira ugovor.

Sporazum bi tako bio potpisan, ali bi situacija ostala otvorena za promene. Slično razmišljaju i u Beogradu. Naime, izvori našeg lista tvrde da bi premijer i njegova stranka mogli da daju saglasnost da se sporazum potpiše, a da pri tom ne odustanu od zahteva da se EU obaveže da neće slati misiju na Kosovo. Sporazum ne vredi bez ratifikacije u skupštini, a taj čin može se odlagati dok se Beograd ne uveri da EU neće slati misiju. Ako EU to ipak uradi, srpski parlament će odbiti da ratifikuje sporazum i opet ćemo se vratiti na isto. S tom razlikom što će predsednički izbori do tada već biti završeni.

Popustljivost DSS-a u problemu sa SSP-om DS je, kako saznajemo, obezbedio spremnošću na dogovor o sporazumu sa Rusijom.

A sporazum sa Rusijom će, uveren je premijer Srbije, biti sklopljen. Koštunica je juče izjavio da „sve ide u dobrom pravcu”.

„Vlada Srbije će veoma pažljivo i strpljivo raditi da se postigne sporazum sa Vladom Rusije i ovaj sporazum će biti potpisan u najboljem interesu Srbije i njenih građana”, naveo je Koštunica.

Predstavnici DSS-a su pozvali predstavnike DS, da se što pre izjasne o potpisivanju sporazuma. Treći koalicioni partner, G17 plus, ranije se izjasnio protiv sporazuma koji je ponudio ruski partner.

Vicepremijer Đelić juče je izjavio da se još pregovara sa Rusima o energetskom sporazumu i da ne postoje rokovi da se Srbija izjasni o ponuđenom sporazumu.

On je za B92 rekao da su pregovori „tvrdi”, ali da će, kad se postigne dogovor koji je u interesu Srbije, sporazum „dosta brzo” biti potpisan.

Dragana Matović

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.