Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ambasador: Kompromis ili veto

Beograd -- Ruski ambasador kaže da će Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti, ako odluka o Kosovu ne bude prihvatljiva za obe strane.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je za B92 da će Rusija uložiti veto ako predlog rešenja ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu. On je ocenio i da je naivno da se na osnovu jednog sastanka od dva sata, kakvi su bili pregovori Beograda i Prištine, iznosi zaključak da su pregovori o statusu Kosova neuspešni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je time kritikovao ocenu Martija Ahtisarija da kompromis dve strane kroz pregovore nije moguć.

"Moram da kažem da se u potpunosti pridržavamo svojih stavova u odnosu na rešavanje kosovskog pitanja. U slučaju da rešenje za status ne bude prihvatljivo za obe strane, i za Beograd i za Prištinu, ruska strana će iskoristiti pravo veta", kaže on.

"Hoću da napomenem da rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, sa principima evropske bezbednosti i sa Rezolucijom 1244. I o tom stavu premijer privremenih kosovskih institucija Agim Čeku bio je obavešten detaljno tokom boravka u Moskvi", rekao je Aleksejev.

Razgovor sa Aleksejevim možete čitati u rubrici Intervjui.

Berns: Aleksejev me veoma iznenadio

Američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je večeras da je veoma iznenađen izjavom ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Aleksejeva da će Moskva uložiti veto u Savetu bezbednosti UN, ako predlog rešenja budućeg statusa Kosova ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

"Godinama ni jedan ruski diplomata nije zapretio vetom u Savetu bezbednosti", izjavio je Berns i izrazio nadu da će sve zemlje poštovati predlog rešenja za Kosovo specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, jer "on govori u ime međunarodne zajednice".

Na konferenciji za novinare po okončanju prvog dana zasedanja ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Berns je rekao da se očekuje da će Ahtisari plan o budućem statusu Kosova izneti odmah posle parlamentarnih izbora u Srbiji, zakazanih za 21. januar.

"SAD se nadaju da će Savet bezbednosti UN u februaru ili martu delovati po pitanju Kosova", izjavio je Berns, uz ocenu da je "narod Kosova čekao sedam godina i došlo je vreme za rešenje statusa".

"Nadam se da će narod Kosova biti strpljiv, da niko neće pribeći nasilju, da će prava Srba na Kosovu biti poštovana. Srbi imaju pravo da budu na Kosovu, gde žive već 1.000 godina", rekao je Berns.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.