Rusija se okreće ka Istoku, što dalje od Evrope koja propada bez povratka

Izvor: 011vodič.com, 22.Jul.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se okreće ka Istoku, što dalje od Evrope koja propada bez povratka

Na koji način Rusija može da iskoristi svoje okretanje ka Istoku? Na koji način Rusija može da privuče investicije iz azijsko-pacifičkog regiona? Rusija je čvrsto odlučila da se okrene ka azijsko-pacifičkom regionu, ali kakvu će ulogu u svemu tome imati daleki istok Rusije?
„Rusija danas poseduje čitav departman zadužen za daleki istok. Malo ljudi zapravo zna da Federalni okrug dalekog istioka čini 36% teritorije naše države. Uopšteno se smatra da u taj region spadaju Vladivostok, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Kabarovsk, Sahalin i Kamčatka, ali ovaj region takođe uključuje i Jakutsku republiku. Ovaj region je strateški važan za Rusiju i to ne samo zbog veličine. On predstavlja kapiju ka azijsko-pacifičkom regionu, odnosno modernom ekonomskom razvoju“, navodi Levintal.
Levintal ukazuje na to kako je rast ekonomija u zapadnoj Evropi jednak nuli, te da bi Rusiju dočekala ista sudbina ukoliko bi se držala samo evropskih partnera. S druge strane, države azijsko-pacifičkog regiona imaju ekonomski rast od 5-7%, zbog čega Rusija mora da se okrene ka ekonomskom razvoju, kaže on.
„Petar Veliki je otvorio prozor ka Evropi, ali i uspostavio odnose sa Japanom i Kinom. Međutim, zapadni vektor razvoja je oduvek bio dominantan za Rusiju. Danas se situacija menja. Ukoliko se Rusija ne okrene ka azijsko-pacifičkom regionu, ona će ostati sekundarna ekonomska sila.

Za vreme šezdesetih i sedamdesetih godina, bili smo suviše zauzeti izgradnjom naftnih i gasnih cevovoda ka Zapadu, ka Evropi. Danas isti ti tradicionalni putevi padaju u vodu jer prolaze kroz Ukrajinu. Rusija bi mogla da se nađe u dramatičnoj situaciji ukoliko se ne okrene ka azijsko-pacifičkom regionu. Srećom, stvari idu nabolje i Rusija je pojačala raznovrsnost svog izvoza“, kaže Levintal.Međutim, Kinezi žestoko brane svoje interese, naročito ekonomske.
Levintal kaže da je pregovaranje sa Kinezima sigurno teže nego sa Evropljanima. „Kina je velika sila koja se strogo drži svoje ekonomske politike, ali Kina je odabrala Rusiju kao strateškog partnera i Rusija mora da iskoristi tu šansu“, kaže on.
Levintal takođe tvrdi da daleki istok Rusije ne daje svoj maksimum kako bi privukao azijske investitore. On kaže da Rusija prvo mora da se pobrine za infrastrukturu i da napravi nekoliko hiljada kilometara autoputeva i železnica i da ponudi izvesne beneficije investitorima.
„Nije tačno da je ruski daleki istok jedna od najbogatijih teritorija na svetu. Ovaj region jeste bogat drvećem, ali rusko tržište drvne građe nije profitabilno za Japan, koji se okrenuo Novom Zelandu. Rusija mora da ispravi svoje greške i da uzme u obzir činjenicu da je Japan voljan da sarađuje sa Rusijom“, navodi Levintal.
„Što se tiče Kine, ruski odnosi sa Kinom se mogu opisati kao savršeni kada je politika u pitanju. Ne postoje nikakvi teritorijalni, politički ili ekonomski sporovi. Kinezi su spremni da sarađuju sa Rusijom, ali treba stvoriti uslove za investicije. Nažalost, toga na dalekom istoku još uvek nema. Upravo zato Kina, Japan i SAD ne ulažu u taj region. Postoje veći projekti u Sahalinu, ali oni nemaju veze sa stvaranjem uslova za investicije“, dodao je on.
#webtribune
The post Rusija se okreće ka Istoku, što dalje od Evrope koja propada bez povratka appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.