Rusija sankcionisala bankovne račune ambasade kao odgovor na neprijateljske akcije Finske

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2023, 02:57

Rusija sankcionisala bankovne račune ambasade kao odgovor na neprijateljske akcije Finske

 
Rusija neće dozvoliti da neprijateljske akcije drugih zemalja ostanu bez odgovora, pridržavajući se principa reciprociteta i odgovarajućeg odgovora, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u četvrtak.
Govoreći o ograničenjima na korišćenje bankovnih računa finske ambasade i generalnog konzulata u Rusiji, portparol Kremlja je istakao da „ovo nije inicijativa ruske strane“. „Mi samo odgovaramo na situaciju koju su stvorile vlasti zapadnih zemalja, uključujući, na našu žalost, Finsku“, izjavio je Peskov. „Mi uvek govorimo da ne možemo i nećemo dozvoliti da bilo koja neprijateljska akcija ostane bez odgovora“, istakao je portparol Kremlja.
Prema njegovim rečima, odgovor Moskve na notu Finske uključiće ponavljanje stava Rusije: „Princip reciprociteta i princip odgovarajućeg odgovora na neprijateljske korake nastaviće da preovladavaju u našim odnosima.“
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je u sredu da su uvedena ograničenja na korišćenje bankovnih računa finske ambasade i generalnog konzulata u Rusiji. Ona je istakla da su ovi postupci odgovor na slična ograničenja postavljena ruskoj diplomatskoj misiji u Finskoj, koja je ograničena samo na korišćenje računa u finskoj banci. Zaharova je napomenula da je Rusija više puta sa finskom stranom pokretala pitanje ukidanja ograničenja za ruska diplomatska predstavništva. Međutim, prema njenim rečima, Finska je izabrala nekonstruktivan pristup, koji je u suprotnosti sa obavezama zemlje domaćina da obezbedi normalno funkcionisanje stranih diplomatskih predstavništava u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.