Rusija očekuje da će koridor Lačin uskoro biti deblokiran — MIP

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2023, 23:13

Rusija očekuje da će koridor Lačin uskoro biti deblokiran — MIP

 
Rusija očekuje da će koridor Lačin koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah uskoro biti deblokiran, zajedno sa Agdamskom trasom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Diplomata je napomenula da je 12. septembra u Nagorno-Karabah isporučena pošiljka ruske humanitarne pomoći; ugroženi su dobili oko 15 tona hrane, higijenskih potrepština i posteljine. „Očekujemo da će, s obzirom na ranije postignuto razumevanje, Lačinski koridor biti deblokiran u skorije vreme, paralelno sa Agdamskom trasom, i da će humanitarna pomoć početi da se dostavlja na obe rute, redovno i bez smetnji“, navodi se u komentaru. Zaharova je istakla da Moskva preduzima uzastopne korake u cilju rešavanja komplikovane humanitarne situacije u Nagorno-Karabahu. „Očekujemo da će se na taj način stabilizovati humanitarna situacija u Nagorno-Karabahu i vratiti normalan život lokalnog stanovništva. To će, zauzvrat, stvoriti preduslove za pokretanje dijaloga između Bakua i Stepanakerta i uspostavljanje ritma rada na implementaciji čitavog kompleksa trilateralnih sporazuma, [postignutih] na najvišem nivou u periodu 2020-2022 o normalizaciji jermensko-azerbejdžanskih odnosa“, dodala je ona. Društvo Crvenog polumeseca Azerbejdžana je 9. septembra saopštilo da je Rusija poslala humanitarnu pomoć Nagorno-Karabahu preko Agdama. Organizacija je navela da je teret prešao rusko-azerbejdžansku granicu, a zatim je prevezen u gradove Agdam i Askeran. Međutim, kamion sa humanitarnim teretom ostao je dva dana u azerbejdžanskoj Bardi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.