Rusija neće uložiti veto

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija neće uložiti veto

U maju treba očekivati zeleno svetlo za predlog Martija Ahtisarija, i to za njegov tehnički deo u kome su aneksi. To će biti praćeno i preporukama Saveta bezbednosti koji će uvažiti ono što je misija koja je boravila u Beogradu i Prištini videla na terenu. Rezolucija Saveta bezbednosti dolazi na kraju, i pre toga se rešava sudbina Ahtisarijevog plana. Sve konsultacije koje se trenutno vode, pogotovo na nivou Kontakt grupe, zapravo su usaglašavanje stavova oko tog predloga, kaže za „Blic" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Da li se može očekivati poboljšanje predloga rešenja Martija Ahtisarija?

- Ahtisarijev plan u svom dobrom delu čine odredbe koje su dogovorene između Beograda i Prištine. Međutim, to mu ne popravlja kvalitet. Taj plan je vrlo opasan jer nema razrađene mehanizme primene, a nisu ni utvrđene sankcije ako se ne primenjuje. Međutim, tu je i izveštaj misije SB. On će naglasiti nekoliko stvari: nedovoljnost ostvarivanja ljudskih prava, bezbednosti, slobode kretanja i posebno loše rezultate u povratku. Za to će biti optuženi i Beograd i Priština i Unmik. Moguće rešenje je da će se ići na formiranje posebnog tima koji sada predlaže Rusija. On bi napravio celu analizu primene Rezolucije 1244. I da onda Savet bezbednosti usvoji te neke preporuke uz Ahtisarijev predlog.

Pojedine međunarodne diplomate optužuju Rusiju da koči donošenje rešenja i da to može biti opasno. Koliko imaju osnova takvi navodi?

- Nije samo Rusija imala imala primedbe na to kako je vođen proces i na sam predlog rešenja, već i Španija, Slovačka i mnogi u Evropskoj uniji. I u Moskvi i u Vašingtonu i svugde znaju da protok vremena nikome ne odgovara. Ali, i da je jedna vrsta odlaganja koja bi bila popunjena poboljšanjem Ahtisarijevog papira u interesu svih. Međutim, ovo odugovlačenje je, naravno, i u interesu Rusije, kako bi ona odmerila svoje snage sa Amerikom oko nekih drugih, važnijih pitanja kao što su Iran, Bliski istok. Međutim, i SAD koje insistiraju na kratkim rokovima svesne su da to ne vodi ničemu osim blokadi procesa. I zato će SAD učiniti sve da dobiju rusku saglasnost. Ne očekujem ruski veto jer Amerika i Kontakt grupa sve rade da veta ne bude. Očekujem da Rusija vodi proces tako da se ne izjašnjava o Kosovu pre sastanka Grupe 8, ali i da će u julu, avgustu, početi rad na razvoju nove rezolucije.

Šta Rusiji najviše smeta u Ahtisarijevom planu?

- Rusiji ne odgovara međunarodna grupa za nadzor - to je onaj mehanizam koji je Ahtisari prepisao iz Dejtona gde se praktično Kontakt grupa stavlja među deset drugih i isključuje se Savet bezbednosti. E, to Rusiji ne odgovara. Da se cela stvar istrgne iz kontrole Saveta bezbednosti, dakle i njene kontrole, a da njen glas u Kontakt grupi postane tek jedan među drugima. I onda bi ona time i definitivno bila istisnuta s Balkana.

Ipak, evidentno je da ne postoji ni saglasnost oko nove rezolucije.

- Svima je jasno, pa čak i onima koji podržavaju stav da je nezavisnost pravo pa čak i jedino rešenje, poput Amerike, da Kosovo sada nije sposobno da bude nezavisna država. Takođe, čak i kada bi se proglasila nezavisnost, ona ne bi rešila nijedan od gorućih problema Kosova i problema oko regionalne bezbednosti. Nezavisnost ne bi rešila problem nezaposlenosti, nerešene imovine, kosovskih slabih institucija, ilegalne ekonomije, organizovanog kriminala i terorizma.

Šta će sigurno sadržati nova rezolucija?

- Minimalno dve stvari: Unmik više ne funkcioniše i organizuje se misija EU i čime će se rukovoditi ta misija, i zato je tolika borba oko Ahtisarijevog plana. Jer, rezolucija može da kaže - EU će se rukovoditi principima Ahtisarijevog plana, a što ja mislim da će biti i preporuka SB. Što se tiče suvereniteta Srbije, to je otvoreno pitanje koje još nije rešeno.

U slučaju neodređene rezolucije, može li doći do nekakvog proglašenja nezavisnosti u kosovskoj skupštini i priznavanja nove države?

- To bi se moglo dogoditi samo ako uopšte ne bude rezolucije. To je ideja o kojoj je govorio Nikolas Berns. Međutim, kosovska skupština ne može proglasiti nezavisnost, ali može deklaraciju o nezavisnosti, a onda druge države da priznaju tu deklaraciju. Međutim, to još ne znači nezavisnost Kosova, već samo znači potvrđenu volju albanskog pokreta za nezavisnošću. Međutim, to bi strašno iskomplikovalo proces. Prvo, to bi Albance dovelo u poziciju Palestinaca kojima je odavno bilo priznato pravo na mesto u UN i pravo na državu, ali oni je još uvek nemaju. Međutim, takav scenario ne samo što bi to probudio Republiku Srpsku već bi direktna žrtva bila Makedonija koja ne bi preživela ni šest meseci. Ko god kaže da nezavisnost Kosova stabilizuje region, ne govori istinu. Stabilizuje samo pod jednim uslovom: ako se Beograd i Priština dogovore.

Biće korekcija granica

Često se pominje i podela Kosova.

- To je sada potpuno isključeno. I ta igra je opasna jer više od 70 odsto srpske populacije živi južno od Ibra. Drugi problem zbog kog se podela neće desiti jeste u činjenici da bi jedno deset hiljada ljudi prebeglo u Crnu Goru, što bi tamo ojačalo srpski blok. Zato na zapadu optužuju Beograd da pokušava da prenese destabilizaciju

na Crnu Goru preko Kosova.

Međutim, ukoliko Kosovo i postane nezavisno, korekcija granica će se dogoditi, ali ne sada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.