Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija neće stajati po strani"

Moskva, Zagreb -- Rusija će u Savetu bezbednosti podržati ono rešenje za Kosovo koje bude odgovaralo obema stranama, rekao Sergej Lavrov.

To je principijelno pitanje, ono dodiruje suviše mnogo političkih, istorijskih i duhovnih veza, i ne može se zauzeti pozicija koja se pojavila 1952, kada nismo glasali o problemima Korejskog poluostrva", naveo je šef ruske diplomatije, obraćajući se poslanicima Državne dume.

"Ta situacija - kada se predstavnici Rusije nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni pojavili na glasanju - neće se ponoviti, ja vam garantujem. Kada govorimo o glasanju u Savetu bezbednosti, ne treba da zauzimamo poziciju da je sve već predodređeno. Sve zavisi od paketa predloga koji će biti iznesen ", rekao je Lavrov.

"Ako on bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, to znači da postoji saglasnost. Ako nešto bude neprihvatljivo jednoj od strana, to će biti neprihvatljivo i za nas. Ako Srbima neko, mimo njihove volje, pokuša da nametne nešto neprihvatljivo, to će biti neprihvatljivo i za nas", kazao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija uvek naglašavala da će bilo koje rešenje kosovskog pitanja stvoriti presedan.

"Nezavisnost će prvi put dobiti ne sastavni deo bivše savezne države, već region unutar savezne republike, pri čemu će se to dogoditi ne na osnovu samoopredeljenja i saglasnosti, već na jednostranoj osnovi", kazao je šef ruske diplomatije.

Durlo: Ahtisarijev predlog biće objavljen 26. marta

Predlog rešenja budućeg statusa Kosova koji je sačinio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari biće objavljen u Savetu bezbednosti UN u ponedeljak 26. marta, rekao je Ahtisarijev portparol Remi Durlo.

On nije mogao da potvrdi najave da bi sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razmatrao Ahtisarijev predlog, trebalo da bude održana 3. aprila.

Durlo je precizirao da još nije utvrđen datum kada će se izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari obratiti Savetu bezbednosti UN, kao i da to zavisi od Velike Britanije, koja u aprilu predsedava Savetom bezbednosti UN.

Ban Ki Mun: Vreme za odluku o statusu Kosova

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je u intervjuu "Vjesniku" kako je došlo vreme da međunarodna zajednica donese jasnu odluku o pitanju statusa Kosova i da on lično podržava plan svog izaslanika Martija Ahtisarija.

Na tvrdnju novinara da je neimenovani visoki predstavnik tima Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu prošle sedmice brifovao diplomate u Njujorku i da je otvoreno rekao da će Ahtisarijev plan okrenuti Kosovo prema nezavisnosti, što su Ujedinjene nacije spremne da podrže, Ban je rekao da će se o tom pitanju još posavetovati sa svojim savetnicima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je potvrdio da su konsultacije o Kosovu završene, da ti razgovori "zaista nisu mogli da zadovolje sve strane" i da je krajnje vreme da međunarodna zajednica donese jasnu odluku o tom pitanju.

"Znam da će Ahtisari krajem marta predstaviti svoj izveštaj Savetu bezbednosti. Odatle će Savet bezbednosti moći stvar da preuzme u svoje ruke", rekao je Ban.

Na insistiranje novinara da odgovori da li će podržati nezavisno Kosovo, generalni sekretar Ujedinjenih nacija je rekao kako je "Ahtisari njegov specijalni izaslanik u koga ima puno poverenje i podržava njegov plan".

Odgovarajući na pitanje kako će Ujedinjene nacije reagovati na najavljene zahteve Kosova za članstvo u toj organizaciji, Ban je rekao da razume težnju kosovskog vođstva, ali je dodao da treba pričekati raspravu Saveta bezbednosti o tome, u skladu s preporukama Martija Ahtisarija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.