Izvor: B92, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija neće podržati predlog"

Moskva, Beograd -- Zamenik šefa ruske diplomatije Vladimir Titov izjavio da Rusija u SB neće podržati "Ahtisarijev predlog u sadašnjem obliku".

"Ako na glasanje bude stavljeno sve kako je sada u planu Martija Ahtisarija i bez saglasnosti Srba, Rusija neće podržati takav nacrt jer ne može da se saglasi sa odvajanjem dela države bez saglasnosti te države", rekao je Titov za agenciju Itar-Tas, posle susreta sa zamenikom americkog državnog sekretara Nikolasom Bernsom u Njujorku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Titov je rekao da je sa Bernsom detaljno razmotren dosadašnji proces rešavanja statusa Kosova i u tom kontekstu početak razmatranja tog pitanja u Savetu bezbednosti UN.

Očekuje se da će u utorak, 3. aprila biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Na toj sednici bi trebalo da učestvuje i Ahtisari.

"Ruski veto nije zagarantovan scenario"

Nerešeno pitanje statusa Kosova je veliki problem, ne samo za Prištinu već i za Beograd - zato SAD očekuju da će pitanje statusa biti rešeno ovog leta, izjavio je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.

Polt je juče, posle predstavljanja programa "Mladi lideri Srbije" u Beogradu, rekao da je rezolucija UN "pravi način da se reši pitanje" statusa Kosova.

"Reč 'veto' se spominjala toliko puta, kao da je to zagarantovan scenario. Činjenica je da smo unutar Kontakt-grupe konstruktivno sarađivali sa partnerima iz Evrope i Rusije. Uveren sam da svo osećamo istu odgovornost kada je u pitanju budućnost naroda u Srbiji i na Kosovu. Međutim, ono što nas razlikuje u odnosu na naše ruske prijatelje jeste kako stići do tog cilja. Nadamo se i verujemo da ćermo postići konsenzus o tome kako doći do konačnog rešenja", kazao je Polt.

SB u utorak o slanju delegacije u Beograd i Prištinu

Savet bezbednosti UN će u utorak imati prvi sastanak posvećen predlogu izaslanika UN o budućem statusu Kosova, na kojem će govoriti i Marti Ahtisari.

Jedan diplomata u UN koji je zahtevao anonimnost, izjavio je da bi na toj sednici Saveta bezbednosti trebalo da bude razmotren i predlog Rusije da delegacija Saveta bezbednosti uskoro poseti Beograd i Kosovo kako bi se uverila u situaciju na terenu.

Taj predlog Rusije, prema oceni istog izvora, ima dobre šanse da bude prihvaćen.

Drugi diplomatski izvori u UN su precizirali da će sastanak Saveta bezbednosti u utorak biti prilika za prve razgovore među zemljama članicama o budućnosti Kosova, ali neće biti doneta nikakva odluka. Nikakav tekst neće tada biti pušten u opticaj, dodale su te diplomate.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin pozvao je u utorak Savet bezbednosti da pošalje misiju u Beograd i Prištinu pre razmatranja Ahtisarijevog plana.

"Odbranićemo teritorijalnu celovitost"

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Đurić je rekao da će "Srbija u UN odbraniti svoju teritorijalnu celovitost".

"Sasvim je izvesno da će Ahtisarijev protivpravan predlog biti odbačen, što će omogućiti početak pravih pregovora", kazao je Đurić.

Povodom najava da Rusija u Savetu bezbednosti UN neće podržati nacrt rezolucije o Kosovu koji bi sadržao plan za status Kosova izaslanika UN Martija Ahtisarija u sadašnjem obliku, Đurić je rekao da "principijelna podrška Rusije ima istorijski značaj za Srbiju".

"Mi smo uvereni da je u novim i pravim pregovorima moguće pronaći sporazumno rešenje", naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.