Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i dalje protiv

Njujork, Moskva, Priština -- Nakon zatvorenih konsultacija o novom predlogu rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, Vitalij Čurkin rekao da je Rusija protiv.

Reč je o predlogu koji su SAD i članice Evropske unije predstavile krajem prošle sedmice, a koji predviđa 120 dana pregovora Beograda i Prištine o statusu. Ambasador Rusije u UN ponovio je večeras u Njujorku da Rusija i dalje ne podržava novi predlog rezolucije i založio se za nove pregovore, sa novim posrednikom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nastavljamo da ne podržavamo rezoluciju", rekao je Čurkin i rekao da status Kosova treba da bude utvrđen kroz "nepristrasne pregovore, sa nepristrasnim posrednikom".

Zalažući se za ostanak na snazi Rezolucije 1244, Čurkin je ponovio da status Kosova treba da bude utvrđen kroz pregovore koji ne treba da budu oročeni.

"Što duže, to bolje", izjavio je Čurkin i upozorio na opasnosti po Balkan ako se stvari ostave dvosmislenim.

Ruski ambasador je, međutim, rekao da je ohrabren večerašnjim sastankom pošto su ambasadori u Savetu bezbednosti priznale da bi formulacije mogle da budu poboljšane i dodao da će članice Saveta bezbednosti nastaviti konsultacije.

Iz tog predloga izostavljena je odredba o automatskoj primeni plana Martija Ahtisarija, koji predviđa nezavisnost Kosova ako ti pregovori propadnu.

U nacrtu rezolucije SAD i EU navodi se da SB UN pozdravlja spremnost strana da tokom 120 dana po usvajanju rezolucije utvrde da li mogu da dođu do zajedničkog stava i potvrđuje spremnost da razmotri situaciju u svetlu tih pregovora.

Ban: Podrška planu Ahtisarija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ponovo je pozvao sve strane uključene u rešavanje kosovske krize da se uzdrže od jednostranih poteza, jer bi takvi postupci dodatno komplikovali složenu situaciju vezanu za stanje u toj pokrajini.

On je ponovio podršku predlogu svog izaslanika Martija Ahtisarija, koji nudi "dobra rešenja".

"Postoji opasnost od jednostranih mera. Nadam se da se to na Kosovu neće dogoditi i to sam nedavno rekao i kosovskim liderima", rekao je Ban na konferenciji za novinare u Njujorku.

Generalni sekretar UN je, takođe, izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu rešavanja statusa Kosova, naglašavajući da je dalje odlaganje "loše za čitav region Balkana" i pozvao sve strane uključene u rešavanje tog problema da se "koncentrišu na realnost".

Problem rešavanja statusa Kosova biće na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka američkog predsednika Džordža Buša i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna.

Evropska komisija protiv jednostranih poteza

Evropska komisija se protivi potezima i pretnjama vođstva kosovskih Albanaca da će jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova i ponovo pozvala Srbiju da "odigra konstruktivnu ulogu u sledećoj etapi" rešavanja kosovskog statusa.

To je na redovnoj konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji izjavila Kristina Nađ, portparolka evropskog komesara Olija Rena.

Ona je ukazala na Renovu izjavu da je "od bitnog značaja da dođe do napretka u Savetu bezbednosti UN" i da "članice SB UN preuzmu svoju odgovornost za rešenje statusa Kosova i stvore multilateralni okvir koji će celom regionu dati održivo rešenje".

"Bolje, ali rano za razmatranje"

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne odnose Konstantin Kosačov izjavio je danas u Moskvi da je sadašnji projekat rezolucije o statusu Kosova bolji od prethodnog, ali da je rano iznositi ga na razmatranje i glasanje u SB UN.

Kosačov je posle razgovora s potpredsednicima Demokratske stranke Srbije Draganom Jočićem i Aleksandrom Popovićem i članom DSS-a i šefom ekonomskog tima za Kosovo Nenadom Popovićem izjavio da je neophodno uneti principijelne promene, a ne kozmetičke, a da je Rusija spremna za taj posao.

Jočić se u razgovoru zahvalio na principijelnoj politici predsednika Rusije Vladimira Putina i rukovodstva Dume, koji se zalažu za to da nova rezolucija ne bude doneta jednostrano.

Braun: "Nadzirana nezavisnost"

Premijer Velike Britanije Gordon Braun naveo je u pismu upućenom predsedniku Kosova da se Velika Britanija zalaže za nadziranu nezavisnost Kosova.

"Izbliza pratimo proces statusa Kosova i uveravam vas da Velika Britanija ostaje opredeljena za postizanje održivog rešenja za status Kosova, na osnovu predloga međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti", navedeno je u pismu Gordona Brauna predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Braun, u pismu ističe da je to rešenje "najbolji i najsigurniji način da se osigura bolja i sigurnija budućnost i prosperitet za sve one koji Kosovo nazivaju svojim domom".

Premijer Velike Britanije pozvao je kosovske lidere i građane da sarađuju sa međunarodnom zajednicom, jer će, kako je rekao, zajedno naći put ostvarivanja onoga što je predložio Ahtisari.

Sejdiju: Kosovo spremno i za alternativne puteve

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je danas da se Kosovo zalaže za usvajanje rezolucije SB UN koja će podržati predlog Ahtisarija, ali da je spremno za alternativne puteve, uz saglasnost onih koji ga podržavaju.

Sejdiju je posle sastanka prištinskog pregovaračkog tima rekao da Kosovo nije diglo ruke od vizije nezavisnosti i da ne može biti talac stalnih odlaganja rešavanja statusa. "Na svim mogućim nivoima ćemo tražiti da se proces ubrza, razjasne dalja kretanja", kaže Sejdiju.

Istovremeno, list Koha ditore piše da UNMIK neće poništiti odluku Skupštine Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"UNMIK će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova prihvatiti ćutke, i to će kasnije biti zvanični stav", rekao je jedan neimenovani zvaničnik UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.