Rusija dobija na vremenu

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija dobija na vremenu

„Jedini način da se izađe iz diplomatskog ćorsokaka oko statusa Kosova je da se Ahtisarijev plan tehnički izmeni tako da se nađe manje konkretan termin za faktičku nezavisnost Kosova", kaže za „Blic" Fjodor Lukjanov, urednik magazina „Rusija u globalnoj politici".

Komentarišući nedavnu posetu američke državne sekretarke Kondolize Rajs Moskvi, Lukjanov kaže da je „logično da se američki predlog Rusiji oslanja na izveštaj Međunarodne krizne grupe". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U izveštaju MKG preporučuje se da u SB UN bude usvojen samo tehnički deo Ahtisarijevog plana, da se u toj rezoluciji ne pominje reč nezavisnost, da bude imenovan specijalni izaslanik za manjinska prava i da Kosovo u roku od dve godine ne može da bude primljeno u međunarodne organizacije.

- Sada je gotovo nemoguće rešiti pitanje Kosova. Rusija ide na to da dobije što više vremena u nadi da će se stav Srbije ili Zapada promeniti. To nije konstruktivan pristup jer nije izgledno da će doći do kompromisa - ističe Lukjanov, koji smatra da će rešenje za Kosovo biti lakše naći nakon izbora.

- Ruski politički establišment je zaokupljen predstojećom smenom vlasti i nema previše prostora za globalnu politiku - kaže on.

Na Kosovu ne veruju svojim političarima

Mnogi kosovski Albanci su zabrinuti da će Rusija upotrebiti pravo na veto u SB da bi blokirala rezoluciju o konačnom statusu Kosova, navodi „Balkan insajt", internet publikacija Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Obični ljudi na Kosovu sve manje veruju političarima koji im nezavisnost obećavaju još od 2000. godine, stalno pomerajući rokove, zbog čega su oni postali skeptični prema novim obećanjima, piše BIRN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.