Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija bez promene stava o Kosovu"

Moskva, Priština -- Pozicija Rusije oko kosovskog problema nije se promenila i ona će insistirati na kompromisu, kaže jedan ruski funkcioner.

U Savetu bezbednostu UN Rusija će insistirati na pronalaženju kompromisa. Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov za BBC kaže da Moskva neće prihvatiti bilo kakav pritisak na Beograd niti bilo koji pokušaj da se usvoji rešenje koje ne odgovara Srbiji.

On međutim nije hteo da kako će Rusija postupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada u Njujorku počne diskusija o Ahtisarijevom predlogu i da li će izneti svoj predlog:

"Naravno. Bilo bi pogrešno ako bih ja pokušao da predvidim koje će korake ruska strana povući kada počne rad na tome, jer je reč o vrlo osetljivom pitanju. Nema sumnje da će ruska strana biti aktivna u pregovorima. Mi samo želimo da nađemo rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane, posebno za Srbiju. Rešenje koje bude neprihvatljivo za jednu stranu neće funkcionisati."

Čeku ne veruje da će se Rusija protiviti

Predsednik Vlade Kosova Agim Čeku veruje da Rusija neće u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija glasati protiv nezavisnosti Kosova. Čeku je istovremeno najavio i da Priština neće donositi nikakve jednostrane odluke.

Na pitanja da li kosovski Albanci imaju "plan B" za slučaj da Moskva upotrebi veto u odlučivanju o nezavisnosti Kosova, Čeku je rekao da određivanje statusa "nije bilateralni proces između Beograda i Prištine, već proces Ujedinjenih nacija" i "onaj ko kaže 'ne', rekao je 'ne' Ujedinjenim nacijama".

Štampa: Stav Rusije neizvesan

Konačni stav Rusije o Kosovu teško je prognozirati i izgleda da će ga Moskva formulisati u dogovoru sa SAD o drugim problemima, piše moskovski dnevnik "Nezavisimaja gazeta".

List ocenjuje da je konačni stav Rusije o Kosovu teško predvideti pre svega zbog njene protivrečne politike na Balkanu.

"Nezavisimaja gazeta" piše da pozicija Rusije prvi put za vreme kosovske krize izlazi u prvi plan. Status Kosova rešavaće se u Savetu bezbednosti UN, a Rusija je jedina članica koja je izjavila da neće odobriti rešenje koje ne prihvate i Beograd i Priština.

Dnevnik navodi da bi glas Rusije u Savetu bezbednosti "legalizovao" plan za rešenje statusa Kosova UN Martija Ahtisarija i otvorio bi put za nezavisnost Kosova bez otvaranja sporova.

Rusija ne može da predloži nešto suprotno američkim planovima o davanju nezavisnosti Kosovu i shvata da se do toga može doći i zaobilaženjem Saveta bezbednosti UN, piše dnevnik.

List navodi da, istovremeno, Moskva nije zainteresovana ni za novo podrivanje autoriteta Saveta bezbednosti UN.

List zaključuje da će, izgleda, svoju konačnu poziciju o Kosovu Rusija "formulisati polazeći od dogovora sa SAD o pitanjima koja nisu direktno povezana sa tim problemom".

"Komersant" piše da Zapad ne želi da odugovlači sa rešavanjem statusa Kosova i da se sve može završiti time da kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost, što može dovesti do destabilizacije situacije i novih sukoba.

"Moskva će tako narednih nedelja morati da se opredeli. Očigledno da Rusija neće glasati za Ahtisarijev plan u Savetu bezbednosti, ali i stavljanje veta biće suviše radikalan korak, koji će veoma iskomplikovati odnose sa Zapadom koji i tako nisu idealni", zaključuje list.

"Vreme novosti" citira direktora Instituta za Zajednicu nezavisnih fdržava Konstantina Zatulina koji je rekao da će dalja sudbina

Ahtisarijevog plana zavisiti umnogome od pozicija Rusije i Kine i da će Rusija verovatno upotrebiti veto.

Zatulin smatra da će se Peking verovatno orijentisati prema stavu Moskve, koja se, posle "neuspeha Ahtisarijevog plana" našla u dvosmislenom položaju.

On smatra da će Rusija najverovatnije pribeći upotrebi veta.

"Takva pozicija biće moralna u odnosu na Srbe i omogućiće pravljenje pauze u odnosima sa nepriznatim državama na postsovjetskom prostoru, što odgovara Moskvi, koja još nije spremna da ide u raskorak sa mišljenjem Zapada po tom pitanju", ocenio je Zatulin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.