Izvor: B92, 29.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Plan Ahtisarija nije osnova

Priština, Beč -- Ahtisarijev plan za Kosovo ne može da bude platforma za konačno rešenje, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Rusija i dalje smatra da je forsiranje rešenja o procesu davanja Kosovu suverenosti kontraproduktivno. Poseta misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrdila je da ključne odredbe Rezolucije 1244 nisu ostvarene u zadovoljavajućoj meri, istaknuto je u saopštenju.

Takođe se dodaje da je za pronalaženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja neophodno strpljivo i uravnoteženo nastaviti pregovarački proces.

Bataković: Pregovora će biti

Politički savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković izjavio je večeras da je izvesno da će pregovori o Kosovu i Metohiji biti nastavljeni.

Imajući u vidu da je u Misiji Saveta bezbednosti UN prevladalo opredeljenje za nastavak pregovora, jer standardi nisu ispunjeni, kao i da Beograd ima svoj predlog, izvesno je da će pregovora biti, rekao je Bataković.

On, međutim, nije mogao da precizira u kojoj bi se formi taj pregorački proces mogao odvijati.

Misija SB razgovarala s Ahtisarijem

Delegacija Saveta bezbednosti iz Prištine je sinoć otputovala za Beč, gde se sastala sa Martijem Ahtisarijem. Posle sastanka, Kancelarija specijalnog izaslanika kratko je saopštila da je Ahtisari odgovarao na pitanja članova misije i pružio dodatna razjašnjena vezana za njegov predlog rešenja statusa Kosova.

Delegacija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija završila je dvodnevnik boravak na Kosovu posetivši juče Orahovac, Malu Krušu i srpsko povratničko selo Brestovik. Posle trodnevnog boravka u Beogradu i na Kosovu, ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti ocenili su da je njihova misija bila uspešna.

"Sada smo bolje opremljeni", rekao je ambasador Belgije u Ujedinjenim nacijama i presedavajući Misije Saveta bezbednosti Johan Verbeke, komentarišući rezultate dvodnevne posete Kosovu.

"Glavni cilj ove misije, koji se sastojao u obezbeđivanju informacija iz prve ruke, je ostvaren", rekao je Verdeke, navodeći da je njegova misija ne samo postigla bolje razumevanje već je stekla i kompletnu sliku o sitiuaciji na terenu u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu, što će Savetu bezbednosti pomoći, kako je Verbke naglasio, da se narednih nedelja odgovorno posveti poslu u vezi sa Kosovom.

"Naravno, u ovoj fazi nećemo donositi zaključke," rekao je presedavajuči misije, objašnjavajuči da je to posao koji predstoji da bude obavljen u Njujorku.

Jedina Verdekeova izjava na konferenciji za štampu, koje je mogla ličiti na konkretan zaključkak, ticala se mogućnosti međuetničke koegzistencije

"Postoji dosta potencijala za međusobno poverenje i saradnju koje mogu voditi prema kolektivnom cilju međunarodne zajednice za Kosovo kao multietničko društvo," rekao je Verdeke.

Na interesovanje novinara o tome da li će nakon posete Kosovu Misije Saveta bezbednosti biti moguće govoriti o više alternativa za status, Verdeke je odgovorio: "U ovoj fazi, ono što se nalazi na našem stolu je Ahtisarijev plan, upućen od strane generalnog sekratara Ban Ki Muna".

"Mi ćemo krenuti razmišljajući o tom planu i videćemo gde će nas on odvesti", rekao je Verdeke.

Američke pretnje da će Vašington priznati nezavisnost Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti UN jesu "igranje vatrom" u odnosima Zapadne Evrope i Amerike i "igranje vatrom na Balkanu", izjavio je šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Bilt je, u raspravi na "Briselskom forumu", time upozorio da "igranje vatrom" predstavlja izjava američkog političara Ričarda Holbruka da će, čak i ako Rusija stavi veto na rezoluciju SB UN, Vašington odmah priznati nezavisnost Kosova.

Takvu izjavu dao je juče i pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid, koji je takođe rekao da je sadašnji status kvo na Kosovu "neodrživ" i da plan Martija Ahtisarija "nema alternative".

Frid je istovremeno kritikovao vlasti u Beogradu, optužujući ih da uveravaju narod da je "Ahtisarijev plan mrtav i da će biti novih pregovora". "To jednostavno nije tačno, i meni je žao kosovskih Srba zbog stava vlasti u Beogradu i tvrdokornih stavova u Kosovskoj Mitrovici", istakao je pomoćnik Kondolize Rajs.

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima i savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić, na Fridove optužbe je ponovio da je plan Martija Ahtisarija propao i da to ne tvrdi samo Srbija, već i Rusija.

Janjić: Biće usvojen Ahtisarijev plan

Dušan Janjić (Beta)

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da očekuje da će plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, uz primedbe, biti usvojen na sledećoj sednici Saveta bezbednosti, kao dobra osnova za nastavak procesa rešavanja statusa Kosova.

Janjić je juče u Bujanovcu, na tribini "Suočavanje sa budućnošću Kosova i juga Srbije", rekao da očekuje politički dogovor, posle kojeg će se pristupiti izradi nove rezolucije o Kosovu.

Janjić je dodao da kosovsko društvo nije funkcionalno i spremno da samo sobom upravlja i da će zato biti ponuđena neka od varijanti nadgledane nezavisnosti.

Prema rečima Janjića, međunarodna zajednica je Ahtisarijev plan ocenila kao najbolji, zato što je on u ovom trenutku jedini.

Janjić smatra da je najveći problem za srpsku zajednicu i Albance na Kosovu to što ljudi žive odvojeno.

"Srbi ne veruju Albancima, Albanci se i ne trude da ih razuvere, iako kosovska vlada inicira različite projekte u srpskim sredinama", rekao je Janjić.

"Srbi ne veruju ni međunarodnoj zajednici i ušli su u konflikt sa njom, ne veruju jedni drugima, sve manje veruju Beogradu, a to je veoma opasno stanje. Upravo zbog toga može svaki avanturista da ih povede tamo gde hoće", upozorio je Janjić.

On je istakao da "uslovno veruje" u priču o mogućem nasilju na Kosovu, u slučaju da ono ne dobije nezavisnost.

"Čekuova vlada je sve slabija i slabija. Riker daje lepe izjave, ali ne radi svoj posao i ja mislim da je Kosovo spremno za vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.