Rusi smanjili isporuku gasa, dugujemo 224 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi smanjili isporuku gasa, dugujemo 224 miliona dolara

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je danas da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali je naglasio da je energetski sistem Srbije stabilan i da imamo dovoljno gasa. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.

Antić je naveo da smo poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a da smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostatak nadomestili iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

On je novinarima rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je Gasprom Eksport smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, koji iznose 224 miliona dolara.

Najavio je i da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

Do kraja godine, dodao je, Srbijagas će isplatiti 100 miliona dolara duga Gasprom Eksportu, a o ostatku plaćanja duga pregovaraće sa ruskim partnerima, pa se očekuje da će taj dogovor uskoro biti postignut.

Vučić: Umećemo da rešimo naše dugove sa ruskim partnerima

"Sve vezano za isplatu naših dugova umećemo da rešimo sa ruskim partnerima i da nađemo rešenje u korist građana Srbije", rekao je premijer, odgovarajući na pitanje novinara o gasnoj krizi sa Rusijom.

"Neće biti problema, građani Srbije ne moraju da brinu", istakao je Vučić u Pragu, gde danas boravi u zvaničnoj poseti.

Odloženo pokretanje pogona u Petrohemiji i Azotari

Planiran start pogona energetike u HIP Petrohemiji u Pančevu odložen je zbog restrikcije isporuke ruskog gasa Srbiji, saznaje nezvanično agencija Beta.

Zvanična potvrda nije dobijena, jer direktor kompanije Velimir Unković nije dostupan.

Petrohemija je prethodnih meseci bila u remontu, i trebalo je da krajem ove nedelje počne s pokretanjem pogona.

Sličnih problema ima i u pančevačkoj Azotari, gde je nakon remonta odložen start najvažnijeg pogona Amonijak, koji je bio planiran za utorak, 28. oktobra.

Azotara troši nešto više od milion kubnih metara gasa dnevno, jer je on osnovna sirovinu za proizvodnju mineralnih đubriva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusija će da nam "rebne" gas, potvrdila ministarka

Izvor: Mondo, 31.Okt.2014

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potvrdila je danas za N1 da će isporuke gasa iz Rusije za našu zemlju biti smanjene...Foto: Beta/Nenad Petrović..Ona je objasnila da ukupan dug koji Srbija ima za gas iznosi 200 miliona dolara...Komentarišući pisanje lista "Danas" da je Vladimir Putin...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.